Medina Azahara, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medina Azahara, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Lifestyle 01 Iulie 2018 / 17:07 648 accesări

Medina Azahara, un oraş califal datând din secolele al X-lea şi al XI-lea, situat în apropiere de Cordoba, în sudul Spaniei, a fost inclus duminică de către UNESCO pe lista patrimoniului mondial, a anunţat organizaţia reunită în capitala statului Bahrain, potrivit AFP. Construit începând cu anul 936, acest oraş este, alături de Alhambra din Granada, moscheea din Cordoba şi palatul Alcazar din Sevilla - toate trei deja incluse pe lista patrimoniului UNESCO -, una dintre bijuteriile datând din timpul celor opt veacuri în care Andaluzia a fost sub stăpânire musulmană, între secolele al VIII-ea şi al XV-lea. Situl „oferă cunoaşterea în profunzime a civilizaţiei islamice occidentale din Andaluzia, astăzi dispărute, aflată la apogeul splendorii sale”, îşi argumentează UNESCO decizia într-un comunicat.

Medina Azahara, care în arabă înseamnă „viaţă strălucitoare”, este o moştenire din timpul califatului Cordoba (secolele X-XI). Construcţia oraşului a început la şapte ani după ce emirul Abd ar-Rahman al III-lea s-a autoproclamat calif în 929. Potrivit legendei, oraşul a fost botezat în onoarea soţiei sale favorite, Azahara. Istoricii sunt însă de părere că, prin construcţia acestui oraş, Abd ar-Rahman a dorit mai degrabă să-şi demonstreze puterea în faţa califatului Bagdad, unde domnea dinastia abbasidă care, în secolul al VIII-lea, îi ucisese strămoşii aparţinând dinastiei omeiadă din Damasc.

Oraşul, înconjurat de ziduri, se află la opt kilometri de Cordoba, iar celebra sa moschee a fost transformată în catedrală după recucerirea oraşului de către regii catolici, în secolul al XIII-lea. Oraşul servea drept reşedinţa califatului, iar aici se organizau sărbători somptuoase, erau primiţi ambasadorii străini, se aflau sediile instituţiilor administrative, locuinţe şi grădini. Perioada de glorie a Medina Azahara a durat mai puţin de un secol, distrusă de războaiele care au pus capăt califatului Cordoba la începutul secolului al XI-lea. Vestigiile acestui oraş, dat uitării timp de mii de ani, au fost redescoperite abia la începutul secolului al XX-lea.

Taguri articol


12