Merkel cere Rusiei şi SUA un acord pentru un armistiţiu în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Merkel cere Rusiei şi SUA un acord pentru un armistiţiu în Siria

Externe 07 Septembrie 2016 / 15:13 561 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că situaţia în ceea ce privește războiul civil sirian este cumplită şi a solicitat SUA şi Rusiei să ajungă la un acord în privinţa încetării ostilităţilor pe teritoriul Siriei, conform Reuters. ”Pot numai să sper că Rusia şi SUA vor face progrese în privinţa unui acord de încetare a ostilităţilor, că bombardarea doctorilor şi spitalelor va putea fi oprită. Oamenii din Alep suferă cumplit. Aceasta este o situaţie lipsită de justificare”, a spus Angela Merkel.

În cadrul discuţiilor care au avut loc, luni, între secretarul american de stat, John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, aceştia nu au putut ajunge la o înţelegere în privinţa unui eventual armistiţiu în Siria. Oficialii americani au subliniat faptul că ar putea abandona tratativele, dacă nu se va ajunge cât de curând la un armistițiu. Acordul de încetare a ostilităţilor, intermediat de Lavrov şi Kerry în luna februarie, a fost rupt în urmă cu câteva săptămâni, administraţia de la Washington acuzând forţele siriene de încălcarea sa. Oficialii Departamentul de Stat american au refuzat dezvăluirea divergențelor care împiedică ajungerea la un acord, deşi aceştia au declarat că diferendele au apărut în privinţa felului în care planul armistiţiului va fi implementat. Rusia a insistat că nu poate cădea la o înţelegere decât în cazul în care luptătorii opoziţiei, susţinuţi de SUA şi aliaţii din Orientul Mijlociu, se vor separa de grupările militante asociate rețelei teroriste Al-Qaida, cu care sunt aliate în unele zone.

Președintele SUA, Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, au solicitat, la rândul lor, diplomaţilor să continue negocierile pe tema armistiţiului din Siria.12