Mesaj creat parcă în limbajul Morse din dune de nisip, pe Marte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mesaj creat parcă în limbajul Morse din dune de nisip, pe Marte

Ştiință 12 Iulie 2016 / 23:43 671 accesări
Sursa foto: playtech.ro

Sursa foto: playtech.ro

O imagine a dunelor de culoare întunecată de la suprafața planetei Marte a fost obținută la 6 februarie 2016 prin intermediul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea modulului orbital Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA.

Caracteristicile acestor dune sunt influențate de topografia locală. Forma și orientarea lor oferă de obicei oamenilor de știință informații despre direcția vântului, însă în această imagine formele dunelor sunt foarte complexe și astfel este dificil de estimat direcția vântului.

O depresiune circulară a limitat volumul de nisip disponibil pentru formarea de dune și a influențat dinamica vântului marțian din zonă. Drept urmare, dunele din această zonă formează puncte și linii distincte, asemenea unui mesaj Morse.

"Liniile" sunt niște dune liniare formate sub acțiunea unor vânturi bidirecționale, care nu se deplasează pe o direcție paralelă cu duna. În schimb, efectul combinat al vânturilor care bat din două direcții în unghi drept asupra dunelor a făcut posibilă acumularea liniară a prafului și nisipului marțian. "Punctele" mai mici apar atunci când procesul de formare al dunelor liniare suferă întreruperi. Acest proces nu este deocamdată foarte bine înțeles și de aceea NASA a optat pentru fotografierea acestei regiuni cu camera HiRISE.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.4014 secunde