Mesaj radical al medicilor de familie! Nu vor accepta asta sub nicio formă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mesaj radical al medicilor de familie! Nu vor accepta asta sub nicio formă!

Sănătate 10 Aprilie 2017 / 15:58 2251 accesări

Problema vaccinării în România devine tot mai serioasă și mai stringentă. S-a demonstrat deja că în absența imunizării copiilor, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, de exemplu în ceea ce privește rujeola, au fost înregistrate mii de îmbolnăviri, dar și decese (niciunul dintre copii nu fusese vaccinat antirujeolă). Și este doar un exemplu! Neîncrederea părinților în substanțele cu care trebuie imunizați copiii a dus la refuzul vehement al vaccinării, situație pe care oficialii Sănătății par să nu o poată stăpâni.

Problema vaccinării în România devine tot mai serioasă și mai stringentă. S-a demonstrat deja că în absența imunizării copiilor, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, de exemplu în ceea ce privește rujeola, au fost înregistrate mii de îmbolnăviri, dar și decese (niciunul dintre copii nu fusese vaccinat antirujeolă). Și este doar un exemplu! Neîncrederea părinților în substanțele cu care trebuie imunizați copiii a dus la refuzul vehement al vaccinării, situație pe care oficialii Sănătății par să nu o poată stăpâni. Se fac eforturi pentru o lege a vaccinării, însă mai avem de așteptat. Până una-alta, reprezentanții medicilor de familie, atât Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), cât și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF), s-au arătat surprinși de declarațiile ministrului Sănătății, Florian Bodog, potrivit cărora problema vaccinării copiilor se va rezolva prin sancționarea medicilor de familie. Ei consideră aceste afirmații complet nejustificate. ”Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană, în care rata de vaccinare este de 97%, numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează”, a punctat ministrul Sănătății, citat într-un comunicat al SNMF și FNPMF. Nu în ultimul rând, medicii de familie consideră „inacceptabil ca sancționarea medicilor de familie să fie soluția rezolvării problemei acoperirii vaccinale prăbușite, în condițiile în care discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin din ultimii ani au devenit deja o obișnuință, întreaga responsabilitate pentru achiziția acestora revenind Ministerului Sănătății (MS)“. ”În calitate de profesioniști, considerăm că este imposibil de realizat o acoperire vaccinală fără a asigura o aprovizionare cu vaccin constantă, vaccinarea fiind, în opinia noastră, prioritară și un obiectiv de siguranță națională. Trebuie să specificăm că în condițiile actuale, influențate de discontinuități în aprovizionare, creșterea numărului părinților care refuză vaccinarea, lipsa oricărei preocupări a statului privind educația pentru sănătate a populației a populației și migrația transfrontalieră a copiilor care urmează familiile în străinătate, nivelul minim actual al acoperirii vaccinale nu ar putea fi obținut fără un corp profesional dedicat”, se arată în sursa citată. În opinia lor, în loc ca medicii de familie care asigură asistența medicală în cele mai izolate localități să fie ajutați și stimulați, vorbim astăzi de limitări inacceptabile ale practicii și despre sancțiuni?!

CE SE SOLICITĂ MS Reprezentanții medicilor de familie solicită MS ca legea vaccinării să conțină obligatoriu următoarele principii: asumarea și respectarea de către statul român a obligațiilor care le revin privind protejarea interesului superior al copilului, principiu care este statuat în legislația curentă în “Convenția cu privire la drepturile copilului”, ratificată de România prin Legea 18/1990 și legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; stabilirea și asumarea de responsabilități clare de la ministrul Sănătății până la nivel de părinte în ceea ce privește obligațiile care le revin pentru a asigura obținerea celor mai buni indicatori privind starea de sănătate posibilă; „considerăm că absența vaccinului la furnizorii de servicii de vaccinare este o problemă care poate avea conotații penale și solicităm organelor în drept să analizeze acest aspect“; stabilirea de responsabilități pentru campanii de informare publice, asigurarea de suport pentru furnizorii de servicii de vaccinare pentru o informare corectă și completă a părintelui privind beneficiile vaccinării; simplificarea procedurilor birocratice privind raportarea și decontarea serviciilor de vaccinare prin utilizarea exclusivă a mijloacelor informatice; simplificarea activității cabinetelor prin eliminarea componentelor birocratice astfel încât medicii de familie să se preocupe în special de aspectele profesionale; asigurarea ”lanțului de frig” de către statul român de la distribuitor și până la furnizorul de servicii de vaccinare.

MESAJ! Așa că medicii de familie sunt radicali și informează opinia publică și decidenții că, dacă se menține tendința de a considera întotdeauna că ei sunt vinovați unici, vor refuza să mai fie parte dintr-un contract și că, prin atitudinea lipsită de responsabilitate a MS privind derularea activității de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, tărăgănarea aprovizionării, lărgirea și modernizarea schemei de vaccinare, se pune în pericol însuși Programul Național de Imunizare și implicit viețile copiilor.12
Pagina a fost generata in 0.245 secunde