„Metafora de urgență” a Ameliei Stănescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansare de carte „condimentată cu jazz”

„Metafora de urgență” a Ameliei Stănescu

Cultură 24 Noiembrie 2014 / 00:00 739 accesări

Poeta Amelia Stănescu este un nume cunoscut în peisajul cultural tomitan și național. Consacrată ca o sensibilă creatoare de versuri și de stări, Amelia Stănescu și-a surprins publicul, sâmbătă seară, cu „Metafora de urgență”: o colecție de interviuri și de portrete literare. Cel mai recent volum care-i poartă semnătura a fost lansat într-un spațiu drag Ameliei: la clubul Doors, care a găzduit de multe ori întâlniri incluse în proiectul „Mecanici poetice”, inițiat de poeta constănțeană, alături de colega sa Iulia Pană.

„ÎMI PLAC CONFESIUNILE, ÎMI PLACE SĂ CITESC INTERVIURI” Volumul acesta adună interviuri care au fost publicate în intervalul 2008-2014, în trei dintre revistele importante de cultură din România: „Ex Ponto“ din Constanța, „Zona Literară“ de la Iași și „Poesis“ de la Satu Mare. „Demult iau interviuri, îmi plac foarte mult confesiunile. Se spune că despre poet vorbește cel mai bine poezia lui. Apoi îl descoperim pe poet din confesiunile sale. Îmi place să citesc interviuri pentru că ai posibilitatea să intri în culisele scriitorului, în biroul său de lucru, să afli despre poveștile sale, patimile sale, crezul său. Am reușit să public un prim volum de interviuri și continui acest proiect. Sper să reușesc să intru în dialog cu cât mai mulți scriitori de valoare”, a spus Amelia Stănescu.

JAZZ ȘI ECOURI POETICE Întâlnirea culturală a fost „condimenată” cu jazz, cu vocea specială a Elenei Gatcin, care a dat glas trăirilor poetice din „Metafora de urgență”. „Îmi place vocea Elenei Gatcin și m-am simțit extrem de onorată că a acceptat invitația mea, deoarece ea a fost ecoul poemelor mele prezentate de-a lungul anilor”, a precizat Amelia Stănescu.

În noul volum al Ameliei, cititorii vor descoperi un capitol special consacrat scriitorilor dobrogeni: Ovidiu Dunăreanu, Ion Faiter, Arthur Porumboiu, Nicolae Rotund și Daniela Varvara. La secţiunea „Dobrogeni - au bord de la fenêtre”, sunt „portretizați” Anca Mizumschi, Iulia Pană şi Ştefan Caraman.

CURAJ NARCOTIC „Amelia Stănescu a avut acest curaj... narcotic de a iscodi scriitorii din toată țara. Această carte este o carte vie, deoarece autoarea reușește să pună în valoare oameni, nu personaje, oameni cu poveștile lor. „Metafora de urgență” nu este carte despre tehnici poetice, ci este este o carte despre cum să construiești povești de viață”, a spus scriitorul şi editorul cărţii, Paul Gorban, director al Editurii Zona Publisher, Iaşi.

Amelia Stănescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti, Secţia Poezie. Autoare a mai multe volume de versuri, a debutat editorial în 1993. Organizatoare şi promotoare culturală, Amelia Stănescu este iniţiatoare a proiectului „Mecanici poetice” şi co-organizatoare, alături de jazzmanul Corneliu Stroe, a serilor de BlueJazz & Poetry de la Constanţa.12
Pagina a fost generata in 0.1185 secunde