Metodă inedită pentru tratarea depresiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Metodă inedită pentru tratarea depresiei

Monden 02 August 2012 / 00:00 461 accesări

Oamenii de ştiinţă au creat un fel de cort cald, cu ajutorul căruia ar putea trata pacienţii care suferă de depresie. Pacientul trebuie să stea întins în cort, în timp ce capul îi rămâne în afara acestuia. În acest mod, temperatura corpului creşte şi determină eliberarea unei substanţe chimice din creier, despre care oamenii de ştiinţă spun că joacă un rol esenţial în influenţarea stărilor de spirit. Până acum, o serie de studii de mică amploare au demonstrat că efectele de îmbunătăţire a stării de spirit pot dura până la câteva săptămâni după încheierea tratamentului.

Noul tratament, cunoscut drept hipertermie sau încălzirea întregului corp, a fost dezvoltat după ce o serie de rapoarte au sugerat că pacienţii deprimaţi se simt mai bine după ce merg la saună. În studiul cercetătorilor Universităţii din Arizona a fost creat un cort de mici dimensiuni, asemănător unui cort standard pentru o singură persoană, care încălzeşte corpul pacientului până la 38,5 grade. Fiecare şedinţă trebuie să dureze două ore. O serie de alte studii au demonstrat că metoda de încălzire a corpului are efecte benefice asupra creierului şi corpului. Şi într-un studiu realizat de specialiştii Universităţii Wisconsin, pacienţii au urmat un tratament de încălzire a corpului de 72 de ore, pentru a testa efectele metodei asupra cancerului. Se pare că temperatura ridicată determină celulele canceroase să devină mai vulnerabile la chimioterapie. S-a constatat că temperatura crescută a determinat corpurile pacienţilor să producă o creştere a nivelului de substanţe chimice numite beta-endorfine. Acestea sunt molecule analgezice naturale, responsabile pentru producerea sentimentului de euforie pe care îl au oamenii după ce fac exerciţii fizice. Beta-endorfinele sunt eliberate atunci când corpul este stresat şi pot avea efecte asupra stării de spirit.

În prezent, specialiştii Universităţii din Arizona vor realiza un studiu pe 30 de pacienţi. Dintre aceştia, jumătate vor fi supuşi tratamentului de încălzire a corpului, în timp ce restul vor fi ţinuţi în corturi obişnuite. În urma studiului se va măsura nivelul de depresie al fiecărui participant, urmând ca aceştia să fie monitorizaţi timp de câteva săptămâni.

Taguri articol


12