Mihai Necolaiciuc, „groparul CFR“, își va ispăși pedeapsa la Poarta Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mihai Necolaiciuc, „groparul CFR“, își va ispăși pedeapsa la Poarta Albă

Justiție 23 Noiembrie 2016 / 12:32 2312 accesări

Mihai Necolaiciuc, în momentul plecării către penitenciar

Mihai Necolaiciuc, în momentul plecării către penitenciar

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au ajuns în fața instanței pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro. Magistrații au redus pedeapsa dispusă de Judecătoria Sectorului 1 prin care cel supranumit "Țarul de la CFR" se alesese, în vara lui 2015, cu zece ani de detenție. Necolaiciuc, care are domiciliul pe raza județului Constanța, a fost ridicat de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale și escortat în primă fază la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. De acolo el a fost transportat la Penitenciarul Poarta Albă, unde își va ispăși pedeapsa.

Necolaiciuc a fost acuzat că, pe vremea când se afla la comanda CFR, a dat tunuri care se ridică la amețitoarea sumă de 57 de milioane de euro, de pe urma unor contracte de achiziție (unele inutile) încheiate la prețuri exorbitante. Acesta a fugit din țară în 2005, a locuit o perioadă în Austria, după care a plecat în Statele Unite, unde a trăit liniștit în două apartamente de lux din Florida. Sejurul său pe pământ american s-a încheiat în iunie 2009, când a fost arestat în Florida. În 2011 s-a aprobat extrădarea sa în România. Adus înapoi în țară, Necolaiciuc a ajuns în fața judecătorilor, în dosarele în care procurorii îl anchetau. Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat în vara anului trecut la zece ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi la şapte ani de detenție, pentru utilizarea subvenţiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Magistrații au constatat, însă, că infracţiunile din această cauză sunt concurente cu cele pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja trimis în spatele gratiilor, într-un alt dosar, așa că instanţa a dispus contopirea pedepselor.

ACHIZIȚII DE TRANDAFIRI...

Sentinţa a fost dată în dosarul în care anchetatorii au comasat trei cauze ce vizau fraudarea CFR cu suma de 56,7 milioane de euro. Alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc este învinuit că, în calitate de director general al CFR SA, în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite, în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei. La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar pe 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei. Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private. "Astfel, în perioada 2001 - octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale", conform rechizitoriului DNA.12