Mii de deţinuţi şi-au exercitat dreptul la vot în penitenciare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de deţinuţi şi-au exercitat dreptul la vot în penitenciare

Administrație 07 Octombrie 2018 / 13:10 604 accesări

Un număr de 9.374 de persoane private de libertate şi-au exercitat dreptul la vot, sâmbătă, în unităţile penitenciare, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, precizează purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cristina Enache. Ea a subliniat că în cursul procesului de vot până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

"La data de 5 octombrie 2018, în unităţile penitenciare se aflau 21.375 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 18.608 au fost identificate cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei. Dintre acestea din urmă, 14.678 au formulat cereri pentru a-şi exercita acest drept. (...) Conform art. 9 alin. (6) din Hotărârea Biroului Electoral Central, 'dacă mai mult de 200 de persoane aflate în detenţie solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, cererile pot fi depuse, cel mai târziu, la ora 21,00 în data de 6 octombrie 2018'", preciza vineri ANP, potrivit Agerpres.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor amintea că, potrivit Hotărârii BEC din 26 septembrie, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale. Hotărârea BEC mai stipulează că cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de către aceste persoane şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere.

Aceeaşi hotărâre a BEC prevede că în ziua votării directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea "votat", buletine de vot, extrasul din listele electorale şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.12
Pagina a fost generata in 0.2215 secunde