Mii de morţi uitaţi în gropi comune! HRW cere sprijin pentru aflarea adevărului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de morţi uitaţi în gropi comune! HRW cere sprijin pentru aflarea adevărului

Externe 03 Iulie 2018 / 16:56 264 accesări

Zilele acestea, în Siria, are loc o operaţiune de remodelare morală şi de reabilitare a câtorva mii de morţi fără de nume şi fără de amintire. Este o iniţiativă a organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch (HRW), care cere însă sprijin pentru ampla operaţiune. Mai precis, echipele însărcinate cu exhumarea cadavrelor găsite în gropi comune la Raqqa, fostul bastion al grupării DAESH (Stat Islamic/ SI) în Siria, au nevoie de o asistenţă internaţională pentru a identifica sutele de morţi şi pentru a conserva dovezile posibilelor crime, a avertizat marţi organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

În ultimele luni, mai multe gropi comune cu zeci de cadavre au fost găsite în Raqqa (nord), dar şi în provincia unde se află oraşul şi unde jihadiştii au răspândit teroare şi au înmulţit ororile înainte de a fi alungaţi în octombrie 2017 la capătul unor lupte sângeroase. HRW precizează că cel puţin nouă gropi comune au fost găsite în oraşul Raqqa, "fiecare cu zeci, dacă nu chiar sute de cadavre", subliniind "sarcina monumentală" constituită de exhumarea şi identificarea de trupuri neînsufleţite. "Organizaţiile internaţionale cu o expertiză medico-legală ar trebui să furnizeze o asistenţă tehnică, în special prin trimiterea de experţi", pledează organizaţia cu sediul la New York.

HRW face apel la comunitatea internaţională, în special la Statele Unite, pentru a ajuta autorităţile locale "să dezvolte şi să menţină un sistem mai precis pentru a conserva informaţiile privind persoanele dispărute şi pentru a identifica rămăşiţele exhumate". "Identificarea persoanelor dispărute şi conservarea probelor pentru eventuale procese judiciare vor avea implicaţii pentru justiţia din întreaga Sirie", subliniază ONG-ul. "Fără asistenţa tehnică adecvată, exhumările ar putea să nu aducă răspunsuri familiilor care sunt în aşteptare şi ar putea pune în pericol sau distruge probe cruciale pentru viitoarele eforturi ale justiţiei", atrage atenţia HRW.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3759 secunde