Mii de telefoane mobile găsite în penitenciare, în 2015

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilanţ ANP

Mii de telefoane mobile găsite în penitenciare, în 2015

Eveniment 11 Februarie 2016 / 19:31 1432 accesări

Potrivit unui bilanţ prezentat joi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în 2105 la deţinuţii din penitenciare. Conform informaţiilor oferite de ANP, la finalul anului 2015, în penitenciarele din România erau 28.334 de deţinuţi, dintre care 25.055 condamnaţi definitiv (88,43%), 2.453 arestaţi preventiv şi condamnaţi în primă instanţă (8,66%), 522 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru de detenţie (1,84%), iar 304 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru educativ (1,07%).

Conform raportului, există 19 penitenciare în regim semideschis şi deschis, 14 penitenciare în regim închis şi de maximă siguranţă, un penitenciar pentru femei şi şapte secţii pentru femei în alte penitenciare, două centre de detenţie, două centre educative şi şase penitenciare-spital. În 23 de unităţi există secţii speciale de arest preventiv.

Potrivit ANP, în anul 2015 au fost găsite 4.554 de telefoane mobile la deţinuţi, mai puţine faţă de anul 2014, atunci când au fost descoperite 6.549 de telefoane mobile. În intervalul aprilie - decembrie 2015, a fost "pilotat" dreptul de comunicare online între deţinuţi şi apropiaţi, astfel că în perioada respectivă au fost aprobate 1.734 de solicitări pentru efectuarea acestui tip de comunicări între deţinuţi/persoanele internate şi rudele acestora până la gradul al II-lea (soţ/soţie, concubin/concubină).

CÂT VORBESC ZILNIC LA TELEFON DEŢINUŢII De asemenea, ANP a transmis că, începând din luna noiembrie 2015, "deţinuţii au început să comunice online cu copiii care beneficiază de măsuri de protecţie specială, aflaţi în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului". Pentru păstrarea legăturii cu "mediul de suport", a fost suplimentat intervalul de timp destinat efectuării convorbirilor telefonice, ajungându-se la 30 de minute zilnic (regim de maximă siguranță şi regim închis) şi 60 de minute zilnic (regim semideschis şi regim deschis).

De asemenea, în penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Giurgiu a fost implementat proiectul-pilot privind sistemul de telefonie fixă în camerele de deținere.

Potrivit raportului ANP, cele mai multe dintre persoanele încarcerate au comis infracțiuni contra patrimoniului - 12.433 (43,88 %), infracțiuni contra persoanei au fost 10.051 (35,47%), dintre care 2.097 sunt infracțiuni de natură sexuală, reprezentând 7,40% din totalul infracțiunilor.

TENTATIVE DE EVADARE În anul 2015, au existat patru tentative de evadare în Penitenciarul Codlea (doi minori), Penitenciarul-Spital Dej (doi deţinuţi), Penitenciarul Mărgineni (un deţinut), Penitenciarul Poarta Albă (un deţinut), o tentativă de fugă din Centrul Educativ Buziaş (o persoană internată), două evadări în Penitenciarul Bacău (un deţinut), iar în Penitenciarul Galaţi - o tentativă (un deţinut). Tot anul trecut, cinci persoane au încercat să fugă din Centrul Educativ Buziaş (patru persoane internate, respectiv o persoană internată) şi cinci deţinuţi au părăsit punctele de lucru exterioare (Penitenciarul Colibaşi, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Bârcea Mare, Penitenciarul Pelandava, Penitenciarul Focşani). "Au fost amenajate 22 camere de protecţie, dintre care 11 sunt operaţionale în penitenciarele Aiud, Arad, Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Craiova, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Tulcea şi Penitenciarul Spital Bucureşti-Jilava, celelalte 11 (amenajate la penitenciarele Focşani, Galaţi, Mărgineni, Miercurea Ciuc, Slobozia, Târgşor, penitenciarele-spital Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Dej, Poarta Albă şi Târgu Ocna) urmând a fi funcţionale în decursul anului 2016", se mai arată în bilanţul prezentat de ANP.

CE SPUNE CEDO Conform cerinţelor Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), este nevoie de asigurarea unei suprafeţe de patru metri pătraţi pe deţinut, astfel că, în anul 2015, deficitul de cazare în România ajunge la 9.556 de locuri de cazare. În anul 2015 au fost finalizate lucrările de modernizare a 300 de locuri de detenţie la penitenciarele Mărgineni (200 locuri) şi Codlea (100 locuri). Directorul ANP, Cătălin Bejan, a declarat că vor fi construite două noi penitenciare, unul în Berceni şi altul la Caracal, de tip modular. "Vor fi câte zece module la fiecare penitenciar a câte 100 de locuri, practic 10 penitenciare mai mici într-unul. Fiecare va avea spaţiu de hrănit, de asistenţă socială şi curte unde să se plimbe", a spus Bejan.12