Miile de morți nu-i impresionează pe ruși și americani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără trimiși ONU în Donbass

Miile de morți nu-i impresionează pe ruși și americani

Externe 13 Decembrie 2017 / 15:31 635 accesări
Violențele în regiunea Donbass continuă, în ciuda acordului de încetare a focului

Violențele în regiunea Donbass continuă, în ciuda acordului de încetare a focului

În timp ce violențele continuă în regiunea ucraineană Donbass, Rusia şi SUA nu au ajuns la un consens privind trimitere unei misiuni ONU în zonă. "Există anumite diferenţe în ceea ce priveşte modalităţile, iar acum situaţia este încă departe de un consens. Totuşi, această problemă rămâne pe ordinea de zi a noastră", a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reamintind că iniţiativa i-a aparținut preşedintelui rus Vladimir Putin: "A fost evidenţiată şi sugerată de partea rusă, inclusiv pentru Ucraina". În schimb, acesta a transmis că problema apartenenţei regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă în discuţiile cu SUA. Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o manevră criticată dur de statele occidentale, care consideră că regiunea este o parte integrantă a Ucrainei.

Recent, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a anunţat că prioritatea ţării sale este încetarea violenţelor în Ucraina, dar că Washington va menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când Moscova îşi va retrage trupele din Ucraina. "Vom continua să colaborăm cu Rusia pentru a vedea dacă putem conveni asupra unei forţe de menţinere a păcii care să pătrundă în Ucraina şi să reduce violenţele. Însă ne alăturăm partenerilor noştri europeni în menţinerea sancţiunilor până când Rusia îşi va retrage forţele din regiunea Donbass şi îşi va îndeplini angajamentele asumate la Minsk", a spus Tillerson.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora a provocat conflictul din estul Ucrainei şi a contribuit cu arme şi militari. Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent. Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri, că acţiunile Ucrainei indică intenţia acestui stat de a exclude specialiştii ruşi din procesul de monitorizare a respectării acordului de încetare a focului în sud-estul Ucrainei. "În ultimele luni, condiţiile pentru ofiţerii ruşi de la Centrul Comun pentru controlul şi coordonarea încetării focului în Ucraina au devenit mai dificile, din cauza demersurilor părţii ucrainene. Aceştia ne-au discriminat în mod deschis ofiţerii şi le-au afectat atât îndeplinirea îndatoririlor, cât şi activităţile vieţii zilnice. Impresia este că partea ucraineană încearcă, în mod deliberat, să împiedice militarii ruşi din Centrul Comun să monitorizeze respectarea acordurilor de la Minsk în sud-estul Ucrainei", se arată într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.227 secunde