Mikhail Saakashvili ar putea fi extrădat în Georgia de către Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mikhail Saakashvili ar putea fi extrădat în Georgia de către Ucraina

Externe 18 Noiembrie 2016 / 18:11 408 accesări

Mikhail Saakashvili, fostul președinte georgian și guvernator al provinciei Odesa, ar putea pierde cetățenia ucraineană și astfel ar putea fi extrădat în Georgia, informează site-ul agenției Tass, citând o sursă apropiată administrației prezidențiale. Conform unei alte surse, Mikhail Saakashvili și Piotr Poroșenko, președintele Ucrainei, ar fi avut un fel de acord de neagresiune, înaintea alegerilor din Georgia. În februarie 2015, biroul procurorului general din Georgia a solicitat Ucrainei extrădarea lui Mikhail Saakashvili, cerere respinsă în pofida acordului dintre cele două state în privința extrădării persoanelor urmărite de poliție.

Saakashvili a deținut funcția de președinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013. Acesta a părăsit statul georgian în noiembrie 2013, cu câteva zile înainte ca mandatul său prezidențial să expire și de punerea în funcție a viitorului președinte. De la plecarea sa din Georgia, acesta a locuit în SUA și Ucraina. Înainte de a fi numit guvernator al provinciei Odesa, în mai 2015, acesta a lucrat în Kiev, ca președinte al consiliului consultativ internațional pentru reforme. Acestuia i s-a acordat cetățenia ucraineană la începutul lunii mai 2015. Pe 7 noiembrie 2016, Saakashvili a demisionat din funcția de guvernator al provinciei ucrainene Odesa, reclamând corupția oligarhilor financiari.

În 2014, procurorii georgieni l-au acuzat pe Saakashvili de sistarea unor demonstrații pașnice în noiembrie 2007, pătrundere ilegală în sediul canalului de televiziune Imedi, achiziționare ilegală a proprietăților ce apațineau omului de afaceri Badri Patarkatsishvili, organizarea unui atac armat asupra legislatorului Valery Gelashvili în anul 2005, mușamalizarea unei crime, delapidarea a aproximativ 5 milioane de euro din fondurile statului între anii 2009-2012.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2232 secunde