Miliardar chinez, dat afară din Australia!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miliardar chinez, dat afară din Australia!

Externe 06 Februarie 2019 / 16:38 598 accesări

Autorităţile din Australia i-au retras dreptul de şedere şi i-au interzis să revină în ţară unui miliardar chinez care a făcut importante donaţii principalelor partide australiene, după ce au analizat relaţiile acestuia cu Partidul Comunist Chinez, relatează miercuri presa din Australia citată de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Huang Xiangmo, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Yuhu, nu se mai poate întoarce la locuinţa sa din Sydney după ce Ministerul de Interne i-a revocat statutul de rezident permanent şi i-a respins cererea de cetăţenie, în timp ce miliardarul se află în străinătate, a scris Sydney Morning Herald, citând surse neidentificate. Potrivit ziarului, Huang a plecat în Thailanda în ianuarie şi nu este clar unde se află în momentul de faţă.

Miliardarul chinez s-a impus în ultimii ani ca unul din cei mai importanţi donatori politici din Australia. El a devenit cunoscut după ce un influent deputat de opoziţie a fost nevoit să demisioneze în 2017, după ce i s-au reproşat legături cu interese chineze. Acesta, Sam Dastyari, a încercat să încurajeze un proeminent politician să nu se întâlnească, în 2015, în Hong Kong cu un militant chinez prodemocraţie opus Beijingului.

În 2018, Huang a contribuit cu aproape 1 miliard de dolari australieni (715 milioane de dolari SUA) la două proiecte australiene deţinute de conglomeratul chinez Dalian Wanda Group. Serviciile de informaţii australiene şi-au exprimat de mai mult timp preocuparea faţă de eventuale ingerinţe chineze în instituţii din Australia şi utilizarea de către Beijing a donaţiilor politice pentru a-şi spori influenţa. Anul trecut, Parlamentul australian a adoptat legi vizând combaterea influenţelor străine şi reforma serviciilor de informaţii, reforme ce au tensionat relaţiile cu Beijingul, care a acuzat Canberrra de isterie şi paranoia.

Taguri articol


12