Milioane de oameni rămân fără case în fiecare an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Milioane de oameni rămân fără case în fiecare an

Social 13 Octombrie 2017 / 16:07 653 accesări

Dezastrele naturale, precum inundațiile sau furtunile, lasă fără locuințe în jur de 14 milioane de persoane în fiecare an. Mai mult, un raport dat publicității de Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (UNISDR), în colaborare cu Centrul pentru Monitorizare a dislocărilor din Geneva (IDMC), avertizează că riscul de dislocare s-ar putea mări odată cu creșterea populației, dar și pentru că impactul încălzirii globale devine mai sever. Cutremurele, tsunami, inundațiile și ciclonii tropicali sunt principalele dezastre care dislocă un număr mare de persoane, în special în țările din zona asiatică, unde trăiește 60 la sută din populația globului.

Opt dintre cele mai afectate zece țări de problema pierderii locuințelor se află în Asia de sud și sud-est. În India, 2,3 milioane de persoane sunt forțate să-și părăsească anual locuințele, iar în China, 1,3 milioane de locuitori rămân fără locuințe, potrivit datelor raportului publicat cu ocazia Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor, marcată în fiecare an pe 13 octombrie. Raportul nu include și numărul celor evacuați înaintea producerii dezastrului sau cei strămutați din cauza secetei sau a creșterii nivelului mării. Rusia și Statele Unite figurează printre statele în care fenomenele naturale extreme ar putea lăsă un număr mare de persoane fără locuințe, dacă nu se iau măsuri pentru managementul riscului la dezastre. "Rezultatele cercetării subliniază provocările pe care le avem de înfruntat pentru a reduce numărul celor afectați de dezastre. În afară de deces și rănire, nu e nimic mai grav, într-un dezastru, decât pierderea locuinței", a declarat Robert Glasser, reprezentantul special al ONU pentru reducerea dezastrelor.

Inundații care au lovit Sudul Asiei, cele mai grave din ultimul deceniu, au provocat decesul a peste 1.400 de persoane și au scos în evidență pregătirea insuficientă în fața dezastrelor, în timp ce autoritățile au fost nevoite să asigure asistență milioanelor de supraviețuitori fără posibilități materiale. "Refugiații și persoanele dislocate au atins deja o cifră îngrijorătoare. Strategia de urmat merge în sensul prevenirii riscului asociat cu dislocarea cauzată de dezastre, care este o prioritate globală urgentă. Avem, de asemenea, în plan să sprijinim responsabilii de proiecte urbane din zonele de risc care trebuie să ia în calcul siguranța și durabilitatea construcțiilor, dar și pericolul în care s-ar putea afla milioanele de oameni care locuiesc acolo", a explicat Alexandra Bilak, directoarea IDMC..

Taguri articol


12