Militari americani au abandonat arme în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Circuitul armelor în natură

Militari americani au abandonat arme în Afganistan

Externe 10 August 2016 / 14:59 423 accesări

S-a scris mult, în ultima perioadă, despre armament american, dar și din alte țări, inclusiv din România, găsit la luptătorii rebeli sau chiar la teroriștii din Statul Islamic, lansându-se tot felul de speculații și investigații. În ceea ce privește armamentul SUA, lucrurile s-au lămurit - a fost abandonat chiar de militarii americani, obligați să se retragă în grabă după ce au fost atacați. În privința țărilor europene al căror armament a ajuns de cealaltă parte a baricadei, UE verifică exporturile de armament ale acestora, inclusiv cele din România, pentru a stabili eventuali vinovați. De fapt, este un lucru știut de toată lumea că exporturile de armament către unele state prezintă riscul ca armele să fie revândute unor grupări teroriste, așa că ancheta în sine nu va veni cu nicio noutate.

Militarii americani care susţin trupele afgane în lupta împotriva rețelei teroriste Stat Islamic au fost forţaţi să abandoneze echipament militar sensibil şi armament, în momentul în care poziţia lor a fost bombardată, a declarat generalul Charles Cleveland, citat de Reuters. Fotografii ale militanţilor SI alături de un lansator de rachete, grenade, muniţie sau carduri de identificare americane au fost recent publicate în presă, dar purtătorul de cuvânt al armatei SUA, generalul Charles Cleveland, a precizat că, din motive lesne de înţeles, vieţile militarilor nu au fost riscate pentru a recupera echipamentul. Între timp, Departamentul de Stat a aprobat vânzarea în Arabia Saudită a 130 de tancuri Abrams, 20 de transportoare blindate şi a altor echipamente militare, într-un contract în valoare de 1,15 miliarde de dolari, a anunţat Pentagonul. Arabia Saudită coordonează o coaliţie militară pentru susţinerea forţelor din Yemen loiale preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, aflate în conflict cu insurgenţii huthi susţinuţi de Iran. Pentagonul a anunţat că securitatea SUA va fi îmbunătăţită prin consolidarea apărării unui partener regional, Arabia Saudită. Asta dacă nu cumva și o parte din acest echipament militar nu va ajunge și pe la teroriști, am spune noi.

ARMELE LA CONTROL! Departamentul UE pentru Afaceri Externe a iniţiat o investigaţie pe baza informaţiilor conform cărora ţări est-europene, inclusiv România, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimentează părţile beligerante, inclusiv grupuri teroriste din Siria şi Yemen. Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a declarat marţi seară că Serviciul European pentru Activităţi Externe (SEAE) este foarte activ în acest domeniu. ”Verificăm informaţiile cuprinse în raportul publicat de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (BIRN) şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (OCCRP). Statele UE şi cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Ţări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua SI, arată un raport al BIRN şi OCCRP publicat la sfârşitul lunii iulie. Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc şi sisteme de artilerie sunt exportate din estul şi sud-estul Europei în ţări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria. Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinaţie finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul. Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU şi contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia şi Serbia, precizează documentul. Conform investigaţiei, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro. Croaţia a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herţegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane. Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) şi Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziţiei siriene susţinut de Occident, dar şi de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a reţelei Al-Qaida), Statul Islamic, miliţii subordonate regimului Bashar al-Assad şi insurgenţi sunniţi din Yemen.



12