Militarii israelieni au pătruns în nordul Fîşiei Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militarii israelieni au pătruns în nordul Fîşiei Gaza

Externe 04 Iulie 2006 / 00:00 972 accesări

Armata israeliană a pătruns, luni, în nordul Fîşiei Gaza, pentru prima dată de la răpirea unuia dintre membrii ei de către grupările militante palestiniene. Raidurile au vizat un depozit de rachete aparţinînd Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, grupare armată apropiată de al-Fatah, partidul preşedintelui Mahmud Abbas. Israelul a lansat, în noaptea de duminică spre luni, noi raiduri în Fîşia Gaza, după ce avertizase că armata sa va acţiona în forţă pentru a-l găsi pe militarul capturat în urmă cu o săptămînă.

Armata israeliană este gata să elibereze deţinuţii palestinieni care nu au fost condamnaţi pentru activităţi teroriste, în cazul în care se va ajunge la un acord cu Hamas, privind eliberarea militarului israelian răpit în Fîşia Gaza. Printre deţinuţii ce nu au fost implicaţi în planificarea sau comiterea de atacuri teroriste, s-ar număra miniştri Hamas, membri ai Consiliului Legislativ palestinian şi deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni minore, precum apartenenţă la o grupare teroristă. Numărul deţinuţilor eliberaţi este mai puţin important decît categoria din care fac parte aceştia.

Proiectul de acord solicită, de asemenea, încetarea oricăror atacuri comise de Hamas sau alte organizaţii împotriva cetăţenilor israelieni sau a trupelor armatei israeliene şi interzicerea răpirilor. În schimb, armata israeliană îşi ia angajamentul să înceteze operaţiunile în Fîşia Gaza, păstrîndu-şi dreptul la apărare sau la dejucarea atacurilor teroriste. Oficiali militari insistă însă că încheierea acordului este puţin probabilă, iar criza generată de răpirea militarului israelian din Fîşia Gaza ar putea să mai dureze "zile, săptămîni, luni, sau chiar ani de zile".

Ultimele informaţii, de duminică seară, oferite de reprezentanţi ai serviciilor de securitate israeliene, arătau că militarul este în viaţă, iar răpitorii intenţionează să-i asigure condiţii decente de captivitate atît timp cît consideră că armata israeliană nu plănuieşte o operaţiune de eliberare a lui. Delegaţia egipteană care conduce eforturile de negociere între mişcarea Hamas şi Israel l-a întîlnit, în Fîşia Gaza, pe militarul israelian răpit, a titrat luni publicaţia arabă "Al-Hayat", care nu precizează nici data întîlnirii, nici locul unde este deţinut caporalul Gilad Shalit. Autorităţile de la Cairo au dat termen pînă luni seară liderului politic al Hamas, Khaled Meshaal, pentru ca acesta să dea un răspuns la propunerile egiptene de eliberare a militarului israelian, în lipsa căruia Egiptul ameninţă că va pune capăt eforturilor sale de mediere.

La rîndul lor, grupările militante palestiniene au dat autorităţilor de la Tel Aviv un ultimatum de 24 de ore pentru a îndeplini solicitările lor, afirmînd că în cazul unui refuz vor recurge la represalii. Grupările solicitaseră eliberarea femeilor şi copiilor palestinieni din închisorile israeliene, în schimbul unor informaţii despre caporalul israelian. Brigăzile Ezzedin al-Qassam, Comitetele pentru Rezistenţa Populară şi Armata Islamică au solicitat eliberarea a 1.000 de deţinuţi palestinieni.

Miniştrii Hamas vor fi judecaţi

Miniştrii grupării Hamas arestaţi în ultimele zile de autorităţile de la Tel Aviv vor fi judecaţi pentru implicare în activităţi teroriste, a declarat vicepremierul israelian Shimon Peres. Israelienii au arestat, joi, în Cisiordania, o treime dintre membrii Guvernului condus de Hamas, precum şi mai mulţi parlamentari, primari şi alţi reprezentanţi politici ai grupării Hamas, în cadrul unei razii fără precedent. Ministerul israelian al Afacerilor Externe a anunţat apoi că oficialii Hamas arestaţi urmează să fie judecaţi de tribunale militare, ce vor decide dacă arestul preventiv va fi prelungit şi dacă vor fi puşi sub acuzare. Principalul negociator palestinian, Saeb Erakat, a afirmat că israelienii încearcă să subminze instituţiile palestiniene în ofensiva lor împotriva Fîşiei Gaza.

Premierul palestinian, Ismail Haniyeh şi mulţi dintre miniştrii săi se întîlnesc în secret, dorm în adăposturi şi comunică prin fax şi e-mail, evitînd să îşi folosească telefoanele mobile, încercînd să evite atacurile israeliene. Israelul a arestat mai mult de o treime din Cabinetul condus de Haniyeh, iar mulţi dintre miniştrii rămaşi în libertate se ascund, printre ei numărîndu-se şi vicepremierul Naser al-Shaer, care nu a mai fost văzut în public de săptămîna trecută.



12