Ministerul Culturii vrea din nou să cumpere Cumințenia Pământului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Culturii vrea din nou să cumpere Cumințenia Pământului

Social 22 Ianuarie 2023 / 09:57 592 accesări

Ministerul Culturii intenţionează să redeschidă discuţia privind cumpărarea Cuminţeniei Pământului, eventual în cadrul unei licitaţii. Până atunci ar vrea că sculptura să poată fi expusă.În 2016, statul român s-a angajat să cumpere Cuminţenia Pământului cu 11 milioane de euro, însă planul nu a fost dus până la capăt.

Îmi doresc să reexpunem Cuminţenia Pământului pentru că indiferent cine e proprietar, rostul unei opere de artă este să fie în ochii oamenilor care îşi doresc să o vadă. Şi de aici a plecat discuţia mai departe. Sigur, ca să putem să ne punem un plan de a achiziţiona trebuie să existe şi o intenţie de a vinde. Până în acest moment nu am avut o discuţie directă cu familia sau cu proprietarii şi cu reprezentanţii lor. Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă, dacă va fi că statul român să între în proprietatea ei”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

În 2016, ministrul Culturii de atunci anunţa că România va cumpăra Cuminţenia Pământului pentru suma de 11 milioane de euro, cinci din bugetul statului şi restul din colectă publică. Colectă la care, în final, s-a strâns puţin peste un milion de euro, iar statul nu a reuşit să acopere diferenţa, aşa că sculptura nu a mai putut fi cumpărată.

Cuminţenia Pământului a putut fi văzută ultima dată La Bruxelles, la festivalul Europalia, acum 3 ani. Pe 19 februarie se vor împlini 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. O dată devenită prin lege zi de sărbătoare naţională.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1625 secunde