Ministerul Energiei a solicitat acţionarilor Nuclearelectrica aprobarea contractului pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Energiei a solicitat acţionarilor Nuclearelectrica aprobarea contractului pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Economie 28 Octombrie 2024 / 10:27 451 accesări

Acţionarii Nuclearelectrica vor avea pe ordinea de zi a Adunării Generale din 14 noiembrie aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care va fi semnat cu consorţiul internaţional format din companiile Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada şi Ansaldo din Italia.

"Sper că v-am obişnuit cu veştile bune de la Ministerul Energiei. Aceasta le depăşeşte pe toate şi este cu siguranţă cea mai mare realizare a mandatului meu ca ministru al Energiei: visul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine realitate, după decenii de aşteptare. În ultimele luni, au fost negocieri complexe între echipele Energonuclear, compania de proiect, şi consorţiul internaţional selectat pentru realizarea investiţiei. Vineri, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a votat în unanimitate pasul următor, iar ministerul a solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku. Investiţia în reactoarele 3 şi 4 a fost blocată timp de decenii", a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe contul de Facebook.

Acesta a precizat că finanţarea proiectului este susţinută şi de statele participante, prin intermediul băncilor de import-export: USEXIM (3 miliarde de dolari), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat la Ottawa) şi Italia (2 miliarde euro, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, de asemenea, să sprijine acest proiect strategic cu toate resursele necesare.

"Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este cel mai important demers pentru sistemul energetic naţional - şi a fost cel mai greu din întreg mandatul echipei mele", a declarat Sebastian Burduja.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.



Ştiri recomandate

12