Ministerul Finanțelor Publice a atras 1,3 miliarde lei și 289 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat pentru populație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Finanțelor Publice a atras 1,3 miliarde lei și 289 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat pentru populație

Economie 07 Decembrie 2020 / 18:16 1210 accesări

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei și 289 milioane euro prin cea de-a doua ofertă de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), derulată în luna noiembrie pe piața de capital.

MFP a atras doar în acest an 2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro prin cele două runde de finanțare derulate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de luni, 7 decembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei și, respectiv, 289 milioane euro, (valori însumând 2,7 miliarde lei – 555 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemeleBursei de Valori București (BVB).

Astfel, valoarea rundelor de finanțare derulate în acest an la BVB de către Ministerul Finanțelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei – aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro).

În cadrul celei de-a doua oferte, respectiv în perioada 9 - 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadența în 2021 și de 4% în cazul celor cu scadența în 2023.

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, luni, 7 decembrie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populație, care l-a depășit chiar pe cel din vară, dovedește că revenirea cu astfel de instrumente pe piața de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populație, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanțelor Publice și, implicit, în Statul Român. Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a Statului de a se finanţa de la cetăţeni. Practic, prin achiziția titlurilor de stat, cetățenii participă direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice", a declarat Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice.

„Ministerul Finanțelor Publice a fost dintotdeauna un partener al pieței de capital și ne bucurăm să vedem succesul înregistrat pentru cele două oferte de titluri de stat Fidelis derulate la Bursa de Valori București. Pentru mulți dintre românii care au participat în această ofertă titlurile de stat sunt primul contact cu piața de capital și suntem convinși că o parte dintre cei nou veniți în piață se vor uita și spre alte investiții disponibile la BVB. Succesul acestor două IPO-uri pentru titlurile de stat Fidelis și al rundelor de finanțare derulate de companiile private în acest an se poate traduce în peste un miliard de euro, bani pe care investitorii i-au pus în mișcare prin intermediul pieței de capital. Aceasta demonstrează din nou că piața de capital a fost, este și va fi un canal inepuizabil și eficient pentru finanțarea companiilor, dar și a statului, pentru că vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum și fonduri de investiții, cu active de aproape 42 miliarde lei, și fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei", a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.

Directorul General al BVB,Adrian Tănase, afirmă cădepozitele populației continuă să crească:

Succesul celor două oferte de titluri de stat este impresionant pentru că este vorba de bani atrași doar de la persoane fizice. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiți de cetățeni. Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la aproape 250 miliarde lei. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le oferă o paletă diversificată de astfel de plasamente. Deja vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile chiar și în perioade de incertitudine.



12