Miniștrii europeni ai energiei au aprobat legislația privind interzicerea comercializării de vehicule cu motoare termice din 2035

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miniștrii europeni ai energiei au aprobat legislația privind interzicerea comercializării de vehicule cu motoare termice din 2035

Economie 28 Martie 2023 / 18:04 945 accesări

Conform legislației UE, începând din 2035, vânzarea autovehiculelor noi va fi posibilă doar în cazul în care acestea au zero net emisii de dioxid de carbon. UE și Germania au ajuns la un acord în privința vehiculelor cu combustie internă, care vor putea fi vândute și după 2035 doar dacă folosesc combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor poluante.

Acest tip de combustibil sintetic funcționează la fel ca și carburanții convenționali, însă nu este făcut din petrol extras din sol ci prin replicarea hidrocarburilor prin extragerea carbonului din aer. Experții spun că procesul de producție al combustibilului “verde” este neutru din punct de vedere al poluării, dar este scump, ineficient din puncte de vedere energetic și limitat din punct de vedere al cantităților produse.

Legislația europeană va impune ca, începând din 2030, mașinile noi pot fi vândute doar dacă emit o cantitate de emisii cu 55% mai mică decât nivelul din 2021. Reuters observă că obiectivele europene sunt concepute pentru a favoriza decarbonizarea rapidă a parcurilor auto noi din Europa. Polonia a votat împotriva acestei legi, iar Italia, Bulgaria și România s-au abținut. Varșovia și-a argumentat opinia contrară explicând faptul că obiectivul nu este realist, iar adoptarea noii legislații riscă să crească prețurile autovehiculelor.

Surse: Reuters, BizidayŞtiri recomandate

12