Ministrul britanic al Justiţiei, director de închisoare! Ce s-a întâmplat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"Este o situaţie şocantă" Ministrul britanic al Justiţiei, director de închisoare! Ce s-a întâmplat?
Externe 20 August 2018 / 15:52 184 accesări 0 comentarii
Închisoarea din Birmingham

Închisoarea din Birmingham

Mai multe închisori din Marea Britanie sunt manageriate de diverse firme. Una dintre acestea a fost înlocuită chiar de ministrul Justiţiei, după un control soldat cu rezultate dezastruoase. Este vorba despre G4S, firmă care a fost găsită incapabilă să asigure securitatea unei închisori, astfel că ministerul britanic al Justiţiei a reluat luni gestiunea închisorii din Birmingham, după o inspecţie ce a dezvăluit o situaţie "îngrozitoare", informează AFP. "Este o situaţie şocantă", a recunoscut Rory Stewart, secretar de stat pentru închisori. "Este în parte responsabilitatea mea, cea guvernului, şi cea a G4S, şi din acest motiv luăm măsuri fără precedent", a afirmat el la postul de radio BBC4. Ministerul britanic al Justiţiei va asigura gestiunea instituţiei pentru cel puţin următoarele şase luni, estimând că "incapacitatea G4S de a asigura securitatea închisorii constituie o încălcare a contractului". Această întreprindere a obţinut în 2011 un contract pe durata de 15 ani pentru administrarea instituţiei penitenciare. Compania gestionează alte patru închisori din Marea Britanie.

În timpul unei inspecţii întreprinse între 30 iulie şi 9 august, s-a dovedit că închisoarea se află "într-o stare îngrozitoare", a notat Peter Clarke, şeful organismului public însărcinat cu inspectarea închisorilor, într-o scrisoare adresată ministrului justiţiei, David Gauke. Clarke a precizat că nivelul de violenţă constatat era cel mai înalt din închisorile britanice. "Personalul şi deţinuţii au adesea nevoie de îngrijiri spitaliceşti", a notat el, deplângând "cvasi-impunitatea" prizonierilor violenţi. El a amintit că, din februarie până în prezent, trei dintre deţinuţii închisorii din Birmingham s-au sinucis. "Teste au dezvăluit că o treime dintre deţinuţi consumă droguri", a mai declarat el, subliniind "o lipsă de control".

Compania G4S, specializată în securitate şi însărcinată cu gestionarea cotidiană a închisorii, a salutat decizia guvernului, dat fiind "provocările excepţionale" pe care le presupune actuala situaţie.

Alte 17 închisori din totalul de 123 din Marea Britanie sunt gestionate de entităţi private. Această subcontractare a gestionării cotidiene de instituţii penitenciare a fost introdusă în Marea Britanie în anii 1990. În închisoarea din Birmingham se aflau la sfârşitul lui iulie 1.269 de deţinuţi, pentru o capacitate de 1.450 de locuri. În 2016, ea a fost locul unei revolte în timpul căreia circa 500 de prizonieri au preluat controlul asupra a patru clădiri, timp ce 12 ore.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.24 secunde