Ministrul german al Apărării, împotriva introducerii serviciului militar obligatoriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul german al Apărării, împotriva introducerii serviciului militar obligatoriu

Externe 12 August 2018 / 15:39 415 accesări
Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că îşi menţine opoziţia faţă de reintroducerea unui serviciu naţional civil sau militar în Germania, în pofida sprijinului politic şi popular în creştere în favoarea acestei idei, transmite duminică dpa. „Astăzi este vorba tot mai mult despre atacuri cibernetice, războaie hibride, ameninţări asimetrice din partea teroriştilor sau despre stabilizarea unor state în pericol, precum Mali sau Irak, pentru ca acesta să nu coboare în haos, violenţe şi deplasări de populaţie”, a declarat ministrul german pentru ediţia de duminică a tabloidului Bild. „Pentru aceste misiuni avem nevoie de experţi înalt instruiţi şi motivaţi, de profesionişti adevăraţi”, a subliniat ea.

O facţiune a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, condusă de secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, face presiuni pentru reintroducerea unei forme de serviciu naţional pentru tinerii adulţi, la şapte ani după ce recrutarea obligatorie a fost desfiinţată. Von der Leyen, care este membră a CDU, a menţionat că, deşi se opune reintroducerii serviciului militar, dezbaterea este totuşi importantă pentru că scoate în evidenţă valoarea înaltă a serviciului militar pentru Germania. „În loc să revenim la serviciul obligatoriu, aş vrea să vedem mai multe investiţii şi recunoaştere din partea societăţii pentru bărbaţii şi femeile în uniformă, care îşi pun viaţa în pericol pentru libertatea noastră”, a subliniat ea.

Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută, la comanda televiziunii publice ZDF, 68% dintre cei intervievaţi susţin reintroducerea unui serviciu naţional, desfiinţat în Germania în 2011 după ce guvernul a decis ca armata (Bundeswehr) să devină una de profesionişti. Conform cotidianului conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), secretarul general al CDU intenţionează să propună în dezbatere reintroducerea serviciului militar, cu ocazia viitorului congres al formaţiunii, care va avea loc în decembrie, la Hamburg. Ideea are parte însă şi de critici, experţi şi unii membri ai partidelor de stânga afirmând că o astfel de măsură ar putea să nu fie compatibilă cu constituţia Germaniei şi cu legislaţia Uniunii Europene.

La rândul său, Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliata bavareză a CDU, a scos în evidenţă costurile reintroducerii oricărei forme de serviciu naţional, costuri care ar trebui acoperite dintr-un buget pentru apărare necesar modernizării armatei germane.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3131 secunde