Ministrul Justiției: „Discuția despre drepturile românilor, un lux!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi culmi în dezbaterea privind interceptările SRI

Ministrul Justiției: „Discuția despre drepturile românilor, un lux!“

Justiție 14 Martie 2016 / 18:01 1245 accesări
Raluca Prună, ministrul Justiției, catalogată drept

Raluca Prună, ministrul Justiției, catalogată drept "kaghebistă sinistră" după declarațiile incendiare de luni dimineață

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a încercat luni să apere controversata Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care SRI capătă atribuții de organ de cercetare penală la fel ca Securitatea comunistă, afirmând că amenințările teroriste cu care se confruntă țara noastră nu ne permit să ne comportăm "amatoristic". Fix această etichetă o putem aplica guvernanților care, la nici o săptămână după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care au promovat și avizat actul normativ cu pricina, convoacă o nouă ședință CSAT, marți, la ora 11.00, fix pe aceeași temă. Să fie oare adevărate acuzațiile venite atât din mediul juridic, cât și din societatea civilă privind faptul că ordonanța Guvernului Cioloș duce România înapoi în comunism din punctul de vedere al imixtiunii Serviciilor în spațiul privat al cetățenilor? Sau Executivul vrea să răspundă pozitiv solicitărilor parchetelor și instituțiilor din Justiție care solicită o majorare drastică a sumelor și efectivelor de personal stabilite pentru acoperirea necesarului privind aparatura și cadrele alocate pentru interceptări fiecărei instituții în parte? Vom vedea marți despre ce este vorba exact.

Până atunci, nu putem decât să asistăm la luptele dintre instituțiile judiciare, SRI, politicieni și guvernanți pentru un loc mai bun la masa la care se pregătește viitorul interceptărilor din România. Dialogul dintre părți a căpătat luni nuanțe incendiare, în condițiile în care ministrul Justiției a făcut declarații cel puțin ciudate cu privire la dreptul românilor la intimitate. Cea mai periculoasă afirmație este "discuţia despre drepturi e un lux teoretic". Această sumă de cuvinte l-a activat pe Victor Ponta, care a comentat tăios: "când văd un ministru al Justiției dintr-o țară membră UE că gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră, fac un apel către toți cetățenii încă liberi din România - drepturile noastre fundamentale NU sunt "un lux teoretic"!!! Dacă iar tăcem de frică, vom ajunge mult mai rău decât în anii '50, când comuniștii (cu exact aceeași gândire ca Madam Prună sau Macovei) au distrus această țară!!!".

Cât despre modul în care Guvernul a înțeles să dea mai multe puteri decât până acum SRI, după ce CCR dăduse Serviciului o dură lovitură prin scoaterea interceptărilor acestuia din sfera probelor ce pot fi folosite în alte dosare decât cele întocmite în interesul securității naționale... Scandalul care a urmat adoptării Ordonanței de Urgență vorbește de la sine. În timp ce ministrul Justiției susține că măsurile sunt menite să ne protejeze de terorism, premierul Dacian Cioloș răspunde acuzelor că Executivul a reînființat Securitatea cu faptul că SRI a primit abilități de organ de cercetare penală doar pentru chestiuni legate de siguranța națională și poate face asta doar în prezența unui procuror. Ca și cum siguranța națională nu ar fi un termen suficient de larg. Chiar și subiectul acestui material ar putea fi pus sub eticheta probleme legate de securitatea statului, pentru că, nu-i așa, tratează o problemă extrem de importantă pentru stat. Dacă vreți un exemplu hollywoodian, care ne lămurește asupra modului în care procurorii vor fi tratați de "instituția specială de control" SRI, vă recomand să vedeți „Sicario“. Un film despre modul în care agenții CIA iau într-o acțiune extrem de periculoasă un angajat al FBI. Până la urmă, agentul FBI, frustrat de faptul că nu i se comunică niciun detaliu al acțiunii, constată că singurul motiv pentru care este "la bord" este faptul că legislația nu le permite celor de la CIA să întreprindă astfel de incursiuni fără aportul FBI. Cam așa o să fie și la noi. Pun pariu. SRI o să își continue tacticile de manipulare, bifând câte o detașare de procurărași novice de pe la te miri ce parchet de provincie.

Un important semnal că ceva pute în Danemarca este dat și de Asociația Magistraților, care desființează decizia Guvernului de a împuternici SRI în domeniul judiciar. La rândul lor, președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, și procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, demontează teoria ministrului Justiției conform căreia această aberație de act normativ a fost adoptată pentru a ne proteja de terorism. "Este o mizerie securistă această revenire cu mici nuanțe diferite la situația Securității dinainte de 1989. Domeniul terorismului nu rămâne neacoperit în România. Avem o instituție care face asta - DIICOT, a cărei denumire conține acel T tocmai de la terorism", a declarat Ciuvică. La rândul lui, Horodniceanu a afirmat că "dosarele de terorism nu vor avea de suferit".

Așteptăm noile discuții din CSAT pentru mai multe lămuriri. Pentru că acum este... ceață...



12