Ministrul Justiţiei: În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu putem să îi băgăm în puşcărie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Justiţiei: În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu putem să îi băgăm în puşcărie

Justiție 16 Septembrie 2023 / 10:01 562 accesări
Foto: facebook, Alina Gorghiu

Foto: facebook, Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că în România sunt "milioane de consumatori de droguri", cifră care rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare pentru consumul acestor substanţe, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.

"Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie", a afirmat Alina Gorghiu, la Digi 24.


Ea a declarat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adăugat că este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.


"În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 - 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată.

Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror.

Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele", a afirmat Gorghiu.


Conform acesteia, ar trebui pus un accent mai mare pe prevenţia şi tratarea consumatorilor de droguri, printr-o creştere a capacităţii instituţiilor care au în gestiune aceste probleme, iar în privinţa combaterii traficului de droguri trebuie mărit numărul de procurori din structura specializată a DIICOT.

De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care dintre traficanţii de droguri aflaţi în penitenciare în prezent în jur de 65% sunt recidivişti.Ştiri recomandate

12