Ministrul Mediului anunță modificări pentru programele ”Rabla”. Programele vor fi lansat în ultima săptămână din luna aprilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Mediului anunță modificări pentru programele ”Rabla”. Programele vor fi lansate în ultima săptămână din aprilie

Social 23 Martie 2021 / 21:30 1209 accesări

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunță că bugetul pentru programul ”Rabla Plus” va fi dublat în acest an, iar în cazul ”Rabla Clasic” valoarea tichetului va crește cu o mie de lei. Programul va fi lansat în ultima săptămână din luna aprilie.

Principalele declarații ale lui Barna Tanczos, ministrul Mediului:

  • Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată, se casează mașina, se radiază mașina și astfel se scot din circulație mașinile vechi, poluatoare și sunt cumpărate mașini noi.
  • Tot în cadrul programului ”Rabla Clasic” avem două ecobonusuri, care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achiziții prin care se cumpără mașini hibrid. Ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul eco-bonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.
  • Bugetul de anul acesta permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in va fi dublu față de cel de anul trecut.
  • Am avut mai multe discuții cu reprezentanții ACAROM, reprezentanții companiilor care produc mașini în România. De ani de zile, această primă de casare și ecobonusirile nu au fost majorate. Între timp, producătorii auto au fost obligați să implementeze noi tehnologii pentru reducerea emisiilor, astfel încât pe piață există o presiune din acest punct de vedere, al supraprețului autoturismelor. Dacă nu ținem pasul măcar cu inflația, efectul benefic al acestor programe poate să fie unul mai mic.
  • De aceea, am decis să propunem prin bugetul pe care l-am semnat o primă de casare majorată și vom ajunge la 7.500 de lei, ecobonus majorat de la 2.500 de lei la 3.000 de lei și de la 1.000 la 1.500.
  • Vom majora, de asemenea, bugetul acestui program de la 405 milioane la 440 de milioane. Este o majorare de aproape 10%.

În paralel, constructorul Dacia a anunțat că în primul weekend de la lansare a modelului Spring, a înregistrat deja peste patru mii de precomenzi, un volum similar cu totalul mașinilor electrice vândute în România în ultimii doi ani.12
Pagina a fost generata in 0.1674 secunde