Ministrul mediului: este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul mediului: este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp

Social 08 Iunie 2023 / 08:15 1063 accesări
Crimea, foto: unsplash.com

Crimea, foto: unsplash.com

În urma informațiilor apărute în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna a avut ieri după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, ministrul Ruslan Strilets.

Ministrul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale l-a asigurat pe ministrul Tánczos că autoritățile din țara vecină monitorizează în permanență evoluția fenomenului:

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăți. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiștii români fiind de părere că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative.

Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecției mediului că, dacă în urma monitorizării evoluției fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrij Melnik, a calificat spargerea barajului de la Nova Kahovka drept„cel mai grav dezastru ecologic din Europa de la Cernobîl încoace”.

Acum știm că potențial 600 sau poate chiar 800 de tone de petrol au fost eliberate în apă. Această scurgere de petrol va pluti până în râul Nipru și sunt sigur că va ajunge în Marea Neagră”,a declarat la Bruxelles ministrul ucrainean al mediului Ruslan Strileț.

Zelenski a numit atacul „ecocid”.

„S-a format o pată de petrol de cel puțin 150 de tone care a fost dusă de curent în Marea Neagră. Încă nu putem prezice ce cantitate din substanțele chimice, îngrășămintele și produsele petroliere depozitate în zonele inundate vor ajunge în râuri și în mare”, a transmis acesta.Ştiri recomandate

12