Ministrul Muncii: În următoarele 18 luni, vom recalcula aproape 5 milioane de pensii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Muncii: În următoarele 18 luni, vom recalcula aproape 5 milioane de pensii

Social, Economie 28 Ianuarie 2021 / 15:49 1738 accesări
Foto: Ministerul Muncii

Foto: Ministerul Muncii

”Recalcularea pensiilor pe fond e o măsură de reformă profundă, care aduce echitate pentru milioane de oameni, într-un format sustenabil economic”, a precizat Raluca Turcan.

Totodată, ministrul a precizat că se lucrează la un proiect de lege prin care să se introducă opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani. ”Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care-l pregătim la minister și pe care-l discutăm cu partenerii sociali și cu cei implicați – să existe opțiunea pensionării la 70 de ani și aceasta să fie cumulată, cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie și salariu la stat: fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă salariu”, a declarat aceasta.

Principalele declarații ale Ministrului Muncii:

Reevaluarea înseamnă actualizarea informațiilor colectate de casele de pensii, în format electronic. Toate datele vor fi colectate în Sistemul Informatic de Pensii.

Finalizarea procesului presupune resurse suplimentare și pentru lucrul acesta vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană și vom întocmi un dosar de fonduri europene prin Programul de Redresare. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor sunt cheltuieli deductibile din acest program.

Este un pas foarte important în realizarea reformei. Aș dori să știți că pasul acesta are la bază 2 concepte: contributivitate și echitate. Direcțiile de acțiune sunt:

  • începerea evaluării dosarelor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care înlocuiește legea 127/2019 și va conține o formulă care va conține indicatorii induși în aceste dosare reevaluate. Există componenta de evaluare și recalculare și pregătirea unei noi legi, o lege care să conțină o formulă de calcul sustenabilă. Până la finalizarea procesului, pensiile se calculează în baza legii existente.
  • primul lucru pe care l-am făcut când am preluat mandatul a fost să constituim un grup de lucru format din specialiști de la minister și Casa de Pensii.

Unii pensionari sunt mai egali decât alții, în baza unei legi pervertite.12
Pagina a fost generata in 0.2068 secunde