Ministrul Sănătăţii: De mâine vom demara campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătăţii: De mâine vom demara campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu

Sănătate 05 Aprilie 2022 / 15:52 1281 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că de miercuri va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu.

"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu.

Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să îşi procure pe căi legale sau mai puţin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităţilor şi a profesioniştilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru",a spus Rafila.

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.

"Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii", a arătat Rafila.

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.

"Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism", a mai arătat ministrul.


Va fi găsită o cale legală şi "corectă" prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp rezonabil.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1472 secunde