Ministrul Sănătății: Îi îndemn pe românii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătății: Îi îndemn pe românii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Social 08 August 2022 / 16:09 865 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății,Alexandru Rafila, cere românilor să se prezinte “cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilei de iod, necesară în caz de incident nuclear.

Doar persoanele de până în 40 de ani vor primi acest medicament, el fiind considerat periculos pentru persoanele care au peste această vârstă.

“Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Populația de peste 40 de ani nu primește rețeta de iodură de potasiu, medicamentul fiind considerat periculos pentru cei care au peste această vârstă.

Distribuția pastilelor de iodură de potasiu a început de câteva săptămâni, dar ministrul Sănătății a considerat necesar să dea acum acest semnal, fără a preciza foarte clar motivul.

“Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele de iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.161 secunde