Ministrul Sănătăţii: infecţiile în spitale nu vor dispărea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătăţii: infecţiile în spitale nu vor dispărea

Sănătate 29 Octombrie 2022 / 21:05 910 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că reabilitarea spitalelor este posibilă şi dacă se află în clădiri vechi, cu condiţia să fie făcută corect, deoarece bacteriile nu intră în pereţi, problemele fiind la instalaţiile sanitare, care de obicei adăpostesc aceste microorganisme, şi la faptul că unităţile sanitare din România nu au saloane cu un pat, unde riscul de infecţie scade.

"Eu sunt microbiolog, chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche", a declarat Rafila, sâmbătă, la Digi 24.


El a precizat că România nu are saloane cu un pat, iar acestea scad foarte mult riscul unei infecţii.

"Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme nu este legat numai de vechimea clădirii. Problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe. Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă. Cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii", a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a punctat că infecţiile în spitale nu vor dispărea, dar nu neapărat procentul e important.

"Sunt două lucruri importante, unde este localizată infecţia şi cine produce infecţia. Una e să ai, să spunem, o infecţie de plagă după operaţie, care se vindecă în câteva zile, şi altceva e să ai o infecţie invazivă - o septicemie sau o pneumonie asociată asistenţei ventilatorii care omoară pacientul pentru că e produsă de bacterii faţă de care nu avem arsenal terapeutic", a explicat Rafila.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1502 secunde