Ministrul Sănătăţii: Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătăţii: Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI

Sănătate 29 Decembrie 2021 / 16:05 2042 accesări

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și conf. dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolior Transmisibile au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, pachetul de măsuri pe care Ministerul Sănătății l-a luat şi îl organizează în perioada imediat următoare, pentru un răspuns adecvat din punct de vedere medical la o creştere a numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus cu scopul de a reduce impactul acestei boli asupra populaţiei din România, precum și o estimare a modului în care va evolua în următoarele săptămâni pandemia COVID-19 în ţara noastră.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmatcă cele 25.000 de paturi alocate pacienţilor COVID, în perspectiva valului cinci al pandemiei generat de varianta Omicron, reprezintă 20% din numărul total de paturi din spitale la nivelul întregii ţării, existând posibilitatea de creştere până la 30%.

„Avem un număr de paturi alocate pentru pacienţii COVID de circa 20% din numărul total (25.000 paturi) cu posibilitate de flexibilizare de creştere a acestui număr până la 30% în cazul în care capacitatea de tratare a acestor pacienţi este depăşită. Bugetul alocat secţiilor ATI ale spitalelor a crescut cu 65% pentru 2021 pentru asigurarea tuturor resurselor şi echipamentelor necesare. Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI, care au echipamente şi personal”, a afirmat Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a precizat că paturile ATI trebuie să aibă „personal antrenat”.

„Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat, care să poată răspundă cerinţelor legate de tratamentul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, este o idee pe care eu nu o îmbrăţişez. (...) Numărul de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul de acţiuni proritare ATI a crescut de la 116 la 128 de unităţi”, a adăugat Rafila.



Ştiri recomandate

12