Ministrul Sănătăţii: trebuie încurajată raportarea infecţiilor nosocomiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătăţii: trebuie încurajată raportarea infecţiilor nosocomiale

Sănătate 16 Februarie 2022 / 18:05 3430 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că trebuie încurajată raportarea infecţiilor nosocomiale.

"Trebuie să existe un mecanism stimulativ. Nu trebuie să discutăm de un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv - aţi văzut ce-a făcut: în România am avut cele mai puţine infecţii asociate asistenţei medicale din lume, pentru că a funcţionat un mecanism coercitiv. Cine raporta era într-un fel sau altul sancţionat. Noi trebuie să încurajăm raportarea. Nu există ţară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecţii asociate asistenţei medicale", a spus Rafila.

El a menţionat că i se par "ciudate" reacţiile celor care "pe de o parte critică ne-raportarea, iar pe de altă parte critică prezenţa acestor infecţii" în spitale.

"Şi bacteriile, la fel ca şi oamenii, trăiesc în mediu. Important e să ştim care e situaţia acestor infecţii, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, cele mai invazive, care sunt ameninţătoare de viaţă şi să ţinem lucrurile sub control în ceea ce priveşte utilizarea raţională a antibioticelor, pentru că utilizarea neraţională - din România şi din alte ţări din sudul Europei - a dus la emergenţa acestor bacterii multirezistente la antibiotice.

Exact asta încercăm în cadrul acestui pilot pe care îl facem în şase spitale din România (...), să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii", a mai spus el.

Alexandru Rafila a mai menționat că trebuie să respectăm și să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă

E clar că numărul de cazuri scade repede, dar vedem două cifre care ne mențin atenția foarte serios. Este vorba despre numărul de cazuri de persoane care sunt internate în secțiile de terapie intensivă, care rămâne stabil, în ciuda scăderii numărului de persoane internate și numărul de decese. Sigur că aceste două cifre, care sunt preocupante, sunt o reflectare a situației, cu număr foarte mare de cazuri din urmă cu una-două săptămâni.

În mod evident că și măsurile legate de renunțarea la mască în exterior sau la interior trebuie corelate cu evoluția acestor indicatori, care sunt legați de accesul populației la servicii medicale, la asigurarea asistenței medicale în terapie intensivă pentru pacienții infectați cu COVID-19. Vom lua, bineînțeles, împreună cu Guvernul României, măsurile în consecință după ce vom vedea publicată hotărârea și, bineînțeles, explicațiile pe care le va insera Curtea Constituțională. Evident, trebuie să respectăm legea cu toții și, în același timp, trebuie să respectăm și să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă.



Ştiri recomandate

12