Ministrul Virgil Popescu recomandă companiei Exxon să respecte legislaţia română

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Operațiunile de la Marea Neagră, chestiune de securitate naţională Ministrul Virgil Popescu recomandă companiei Exxon să respecte legislaţia română
Politică, Economie 07 Ianuarie 2020 / 20:09 1021 accesări 0 comentarii

Ministrul Economiei Virgil Popescu recomandă companiei americane Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislataţia de care s-a folosit când a intrat în proiectul din Marea Neagră, adică HG pentru transferul de licenţă, precizând că operaţiunile sunt o chestiune de securitate naţională. „Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licenţă. De asemenea, mi-aş dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru. Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul.

ExxonMobil plănuieşte să renunţe la toate operaţiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere şi gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând şi participaţii în proiecte de pe alte două continente, Asia şi Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Compania americană a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziţia participaţiei, printre care şi Romgaz. Printre alte companii interesate şi contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep ar fi şi PGNiG, compania de petrol şi gaze controlată de statul polonez.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1317 secunde