Minori, sclavi la stână

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Minori, sclavi la stână

Eveniment 09 Octombrie 2017 / 16:30 1111 accesări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Grezciuc Benone, Grezciuc Marian şi Negrea Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane. Astfel, în perioada mai - iunie 2017 inculpaţii Grezciuc Benone și Grezciuc Marian, împreună cu un alt suspect, au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, trei victime pe care ulterior le-au transportat şi transferat către inculpatul Negrea Ioan, în scopul exploatării. Negrea a primit cele trei victime, pe care le-a adăpostit şi le-a exploatat, prin aservire şi supunerea la executarea, în mod forţat, de munci specifice în cadrul stânii pe care o deţine. Negrea Ioan este proprietarul unei stâni de oi situate în comuna Stânceni, jud. Mureş. Criza forţei de muncă în domeniul zootehnic l-a determinat pe acesta să apeleze la coinculpatul Grezciuc Benone, domiciliat în com. Gura Văii, jud. Bacău, în scopul de a-i „procura“ persoane pe care să le folosească la prestarea, în mod forţat şi gratuit, de munci specifice la stâna pe care o deţine.

Potrivit autorităților, la începutul lunii iunie, un puști de 12 ani se afla cu turma de oi în zona pădurii din apropierea stânii situate pe raza comunei Gura Văii, judeţul Bacău. Lângă pădure, pe islazul satului, s-a deplasat Grezciuc Marian cu un autoturism, însoţit de către unchiul său, Grezciuc Benone. Grezciuc i-a solicitat copilului să plece de la stâna unchiului său şi să vină la stâna sa, urmând să îl plătească pentru munca pe care o va presta. Întrucât victima a refuzat, Grezciuc l-a prins de haine şi l-a urcat în autoturism. Apoi, i-a luat telefonul mobil și i-a scos cartela telefonică. La stână, băiatul a desfăşurat activităţi specifice până la data de 15.06.2017, când a fost identificat şi preluat de către organele de poliție. Deşi minorul şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, Negrea nu a făcut niciun demers în acest sens, profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână.

De asemenea, la data de 24.05.2017, o a doua persoană vătămată a fost contactată telefonic de către un consătean care i-a propus să meargă la cosit două zile, la Grezciuc Benone, urmând a fi remunerată cu suma de 140 lei pentru munca prestată. Persoana vătămată a acceptat, iar în ziua de 25.05.2017 s-a întâlnit cu Grezciuc şi o altă persoană, ocazie cu care aceştia i-au oferit victimei, spre consum, băuturi alcoolice, după care au plecat împreună cu maşina, către stâna unde victima urma să cosească. În autoturism, persoana a adormit, fiind transportată de către Grezciuc până în comuna Stânceni, unde i l-a predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână. În momentul în care s-a trezit, victima a aflat de la Negrea Ioan că fusese adusă de către inculpatul Grezciuc Benone pentru a desfăşura activităţi specifice la stână. Întrucât persoana vătămată şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, Negrea Ioan i-a cerut să lucreze pentru el două săptămâni, însă în cursul aceleiaşi zile, profitând de plecarea inculpatului, victima a fugit de la stână. A mers pe jos, iniţial prin pădure, iar ulterior pe un drum comunal peste 13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru că nu avea bani asupra sa, victima a mai mers pe jos încă 17 kilometri, până în gara din localitatea Topliţa, unde a luat trenul către municipiul Oneşti, iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, până în localitatea de domiciliu.

De asemenea, s-a reţinut că pe 22.06.2017, în jurul orei 20.30, o persoană vătămată în vârstă de 59 ani, cioban la o stână de pe raza judeţului Bacău, păzea turma de oi la o distanță de aproximativ 1 km față de stână. La un moment dat, de victimă s-a apropiat o căruţă în care se aflau Grezciuc Benone împreună cu un alt suspect. Grezciuc i-a solicitat victimei să îl însoţească până într-un anumit loc, pretextând că trebuie să îi înmâneze un pachet de ţigări din partea unei persoane. Întrucât victima a refuzat să îi însoţească, Grezciuc l-a agresat fizic şi, profitând de faptul că victima se ghemuise în timpul agresiunii, Grezciuc împreună cu un alt suspect i-au legat mâinile, au urcat-o cu forţa în căruţă, deposedând-o şi de telefonul mobil. Ulterior, inculpaţii au transportat victima cu o căruţă, până într-un punct unde aştepta un autoturism în care se aflau trei persoane de sex masculin. Când au ajuns aproape de maşină, Grezciuc a dezlegat victima şi, împreună cu celălalt suspect, l-a introdus în mod forțat în autovehicul. Ulterior, cele trei persoane au transportat victima la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, jud. Bacău, iar în momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece, aceasta a fost amenințată cu moartea.

Victima a lucrat o săptămână la respectiva stână, împotriva voinţei sale, fără a fi plătită şi fiind supravegheată permanent. După această perioadă, la stână şi-au făcut apariţia Grezciuc Benone, Grezciuc Marian împreună cu un alt suspect, ocazie cu care au determinat victima să urce în autovehicul, spunându-i că o vor duce acasă, după ce vor face o deplasare până în Stânceni, la stâna lui Negrea. După ce au ajuns la destinaţie, inculpaţii au lăsat victima sub autoritatea lui Negrea și, întrucât aceasta a refuzat, suspectul a târât-o la o distanţă de câteva zeci de metri de autovehicul după care a fugit către maşină şi, împreună cu inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian, a părăsit stâna. Persoana vătămată a lucrat la stâna inculpatului Negrea Ioan împotriva voinţei sale şi fără a fi plătită aproximativ trei săptămâni, timp în care a fost adusă în stare totală de aservire. Ulterior, victima a fost transportată de către inculpaţi într-o altă stână de pe raza judeţului Sibiu, unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpită şi supusă la muncă în mod forțat, iar acesta, aflând despre activitatea ilicită, a ajutat-o să revină la domiciliu.

La data de 05.10.2017 Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.12