Minut de reculegere în Suedia, în memoria victimelor atentatului cu un camion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Minut de reculegere în Suedia, în memoria victimelor atentatului cu un camion

Externe 10 Aprilie 2017 / 15:30 337 accesări

Suedia a păstrat luni un minut de reculegere în memoria victimelor atentatului, în care un camion a intrat în plină viteză într-un grup de pietoni, făcând patru morți vineri la Stockholm, atacul fiind comis de un bărbat de naționalitate uzbekă, care afișa "simpatii" jihadiste, relatează France Presse. Aproape întreaga familie regală suedeză, premierul Stefan Lofven și diplomați străini au participat la prânz (10:00 GMT) la o ceremonie la primăria din Stockholm. Alte omagii în onoarea celor patru morți și 15 răniți sunt planificate în întreaga țară. În paralel, ancheta continuă în legătură cu principalul suspect, descris de serviciile de securitate ca un uzbek de 39 de ani, care era cunoscut forțelor de ordine. Acesta intrase clandestin în Suedia pentru a evita deportarea din țară, după ce îi fusese refuzat permisul de ședere. Presa locală l-a identificat ca fiind Rakhmat Akilov, un lucrător și tată de familie.

Extrema dreaptă, care a manifestat până în prezent o mare reținere, a denunțat luni un "scandal", în cazul în care se dovedește că autoritățile nu au reușit să-l expulzeze după respingerea cererii sale pentru obținerea unui permis de ședere. "Acesta este un scandal imens, dacă se adeverește", a declarat pentru cotidianul Aftonbladet Jimmie Akesson, liderul democraților din Suedia, care au acumulat 12,8% din voturi la alegerile parlamentare în 2014.

Suedia, o țară de 10 milioane de locuitori, a acceptat 244.000 solicitanți de azil în 2014 și 2015, cel mai mare număr pe cap de locuitor în Europa. Între 20.000 și 50.000 de oameni, potrivit unor surse, s-au adunat duminică în locul în care s-a produs tragedia pentru o manifestație organizată prin Facebook pentru a marca respingerea terorismului.12
Pagina a fost generata in 0.2181 secunde