Mircea Băsescu ar putea fi eliberat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia Judecătoriei Medgidia

Mircea Băsescu ar putea fi eliberat

Justiție 20 Februarie 2017 / 17:08 515 accesări

Magistrații Judecătoriei Medgidia au decis că Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al țării, condamnat la patru ani de detenție pentru trafic de influență, poate să iasă din spatele gratiilor. Instanța a admis propunerea de eliberare condiționată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă. Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Constanța. Este a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu admisă de Judecătoria Medgidia, după cea din data de 6 octombrie. Contestația depusă atunci de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost admisă apoi, în luna noiembrie, de Tribunalul Constanța, astfel că fratele fostului președinte al României a rămas în închisoare. Ulterior, în luna decembrie a anului trecut, acesta a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil.

Tribunalul Constanța arăta în motivarea hotărârii luate că Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiționat pentru că nu a putut dovedi - și "nici nu a avut timpul necesar pentru a o face” - că pedeapsa aplicată, de patru ani de închisoare, și-a atins scopul preventiv, conform motivării deciziei, citată de agenția de presă Mediafax. Judecătorii au ținut cont și de faptul că cele șapte luni ce s-au scăzut din perioada în care Mircea Băsescu trebuie să stea în detenție au fost petrecute de fratele fostului președinte în arest la domiciliu. „Se constată că persoana privată de libertate, deși prezintă referințe favorabile, constatate și de comisie - vârstă peste 60 de ani, pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executării pedepsei, lipsa sancțiunilor disciplinare, iar fracția prevăzută de lege a fost îndeplinită -, nu ar putea fi liberată condiționat având în vedere că aceasta nu a dovedit, și nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, că pedeapsa aplicată de 4 ani de închisoare și-a atins până la acest moment scopul preventiv. Împlinirea fracției prevăzute de lege creează exclusiv o vocație persoanei private de libertate și nu un drept de a fi liberată din starea de deținere înainte de executarea integrală a pedepsei”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Mircea Băsescu a ajuns în spatele gratiilor după ce magistrații Curții de Apel Constanța l-au condamnat pe data de 16 iunie la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a primit bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe acesta din închisoare. În aceeași speță, Marian Căpățână, fost șef al organizației PDL Drăgănești-Olt, cel considerat intermediarul mitei plătite de clanul Anghel, a primit o pedeapsă de trei ani de detenție. În plus, instanța a hotărât confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro (echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României) de la Marian Căpățână, și nu în solidar, de la cei doi inculpați, așa cum decisese Tribunalul Constanța în luna ianuarie. Ca urmare, sechestrul instituit de DNA asupra bunurilor lui Mircea Băsescu a fost ridicat. Acesta a stat în arest preventiv și la domiciliu în intervalul 19 iunie 2014 - 24 iunie 2015.

ACUZAȚIILE DNA

Conform anchetatorilor, Mircea Băsescu a fost acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, a cerut și a primit de la Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, 600.000 de euro pentru a-l ajuta pe interlopul oltean să iasă din închisoare. Mircea Băsescu ar fi primit mita prin intermediul lui Căpățână, care era, la acea dată, președintele PDL Drăgănești-Olt. Anchetatorii spun că Mircea Băsescu le-a lăsat pe rudele lui Bercea să creadă că are influență asupra magistraților și că poate obține pentru acesta fie o pedeapsă egală cu perioada de detenție deja executată, fie punerea lui în libertate.12
Pagina a fost generata in 0.1298 secunde