Mircea Băsescu nu va fi eliberat condiționat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie definitivă

Mircea Băsescu nu va fi eliberat condiționat

Justiție 29 Martie 2017 / 14:55 473 accesări

Mircea Băsescu trebuie să se resemneze cu ideea că, deși a fost la un pas de a fi eliberat după ce Judecătoria Medgidia a decis în primă instanță că poate beneficia de reducerea condiționată a pedepsei cu închisoarea, Tribunalul Constanța a admis, miercuri, contestația formulată de DNA împotriva acelei hotărâri. Soluția dată de Tribunal este definitivă şi pecetluiește faptul că fratele fostului preşedinte Traian Băsescu rămâne încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă. Decizia magistraților a fost luată după o săptămână de deliberare, contestaţia judecându-se miercurea trecută, când instanța a rămas în pronunțare. Hotărârea Tribunalului Constanța este definitivă, astfel că Mircea Băsescu rămâne în închisoare.

Amintim că Judecătoria Medgidia a admis, la jumătatea lunii februarie, propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă și a dispus eliberarea condiționată a lui Mircea Băsescu. În opinia magistraților Judecătoriei Medgidia, acesta a executat fracția prevăzută de lege, nu este recidivist, iar timpul executării pedepsei a fost „suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând „dovezi temeinice de îndreptare”. Decizia magistraților nu a fost însă definitivă, fiind atacată imediat de procurorii anticorupție din Constanța. Tot în aceeași perioadă, regimul de detenție al lui Mircea Băsescu a fost schimbat de la semideschis la deschis, iar el a fost mutat la secția exterioară a Penitenciarului Poarta Albă, de la Valu lui Traian.

Acesta a fost cea de-a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu, după cea din octombrie 2016. Și atunci cererea a fost admisă de Judecătoria Medgidia, dar, ulterior, Tribunalul Constanța a admis contestația DNA, astfel că fratele fostului președinte al României a rămas în închisoare.

În luna decembrie a anului trecut, acesta a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistrații au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, dar, conform legii, el întrunește condiţiile pentru eliberare condiționată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu. Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susținând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.12
Pagina a fost generata in 0.2035 secunde