Misiunea de salvare a turiștilor blocaţi în Masivul Făgăraş, îngreunată de riscul de avalanşă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Misiunea de salvare a turiștilor blocaţi în Masivul Făgăraş, îngreunată de riscul de avalanşă

13 Martie 2017 / 11:02 463 accesări

Cei trei turişti israelieni, blocați de aproape 24 de ore în Masivul Făgăraș, nu au putut fi salvați, misiunea fiind oprită în timpul nopţii de duminică spre luni din cauza riscului de producere a avalanşei şi reluată luni dimineaţa. Dacă nu vor fi coborâţi până miercuri, se va solicita elicopterul.

Cei trei turişti israelieni blocaţi în masivul Făgăraş, la refugiul Vistea Mare de sub vârful Moldoveanu, n-au putut fi recuperaţi, cele două echipe de la Salvamont Nucşoara care plecaseră să-i salveze fiind oprite din misiune de riscul mare de avalanşă, alţi salvamontişti, dar şi jandarmi, îndreptându-se luni spre locul unde se află israelienii.

Potrivit lui Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, dacă salvatorii nu vor reuşi să-i recupereze pe turiştii israelieni până miercuri, din cauza condiţiilor meteo neprielnice, se va acţiona cu un elicopter.

„Noaptea trecută au plecat alte echipe de salvamontişti spre turiştii rămaşi blocaţi în munţi. Duminică s-a renunţat la misiune din cauza riscului de avalanşă care era prea mare, iar colegii mei, după 12 ore, erau epuizaţi. Aşa cum spuneam, au plecat forţe proaspete. Incidentul este sub vârful Moldoveanu, unde este zăpadă, vremea e cumplit de urâtă”, a declarat, luni, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Potrivit aceleiaşi surse, turiştii au stare generală bună.

„Am păstrat legătura în permanenţă cu turiştii. Schimbăm sms-uri la 2-3 ore. Ne-au comunicat că s-ar putea să rămână fără baterie la telefon, vă daţi seama, sunt de câteva zile acolo şi au folosit intens mobilul. În plus, mai este şi frigul care acţionează. Important e că ştim unde sunt. Încă mai au provizii, dar şi în caz că ar rămâne o zi fără, nu ar fi în pericol. Ei sunt tineri, au aproximativ 30 de ani, sunt în putere. Starea lor generală este bună. Încercăm azi (n.r. - luni) să-i recuperăm. Dacă nu o să reuşim, încercăm şi mâine. Miercuri, în caz că nu o să fie recuperaţi până atunci, este vreme bună de zbor şi se va putea acţiona cu un elicopter”, a mai declarat Sănduloiu.

La misiunea de salvare a turiştilor israelieni participă şi trei jandarmi montani din Argeş.

Potrivit salvatorilor, turiştii străini ar fi plecat în 5 martie spre zona Făgăraş, pe atunci vremea frumoasă permiţând expediţia. Epuizaţi fizic, turiştii nu s-au mai putut întoarce la baza muntelui şi au sunat la 112.

Taguri articol


12