Misterul morţii lui Kim Jong-Nam, elucidat: un agent neurotoxic a paralizat victima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Kuala Lumpur

Misterul morţii lui Kim Jong-Nam, elucidat: un agent neurotoxic a paralizat victima

Externe 26 Februarie 2017 / 14:59 568 accesări

Fratele vitreg al liderului nord-coreean a murit de paralizie provocată de un puternic agent neurotoxic, potrivit rezultatelor autopsiei dezvăluite duminică de ministrul malaezian al Sănătății, în timp ce aeroportul din Kuala Lumpur, unde a avut loc crima, a fost declarat în afara oricărui pericol, relatează AFP. Malaezia a anunțat vineri că Kim Jong-Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong-Un, a fost ucis pe 13 februarie cu VX, un agent neurotoxic clasificat drept o armă de distrugere în masă, într-un scenariu demn de un roman de spionaj. Rezultatele autopsiei sugerează că victima în vârstă de 45 de ani a decedat de o "paralizie foarte gravă" și "într-un timp foarte scurt", a declarat ministrul S. Subramaniam. Două femei suspectate de a fi administrat substanța au fost plasate în arest preventiv, precum și un nord-coreean. Poliția vrea să audieze alți șapte nord-coreeni - inclusiv un diplomat al ambasadei nord-coreene la Kuala Lumpur -, dar patru suspecți au fugit din Malaezia în ziua asasinatului. Imagini înregistrate de camerele de supraveghere în momentul atacului comis pe aeroportul din Kuala Lumpur îl arată pe Kim Jong-Nam care este abordat de două femei, dintre care una îl stropește cu ceva pe față. Kim, un bărbat corpolent, a murit în drum spre spital.

Una dintre femeile suspectate de asasinarea lui Kim Jong-Nam a povestit sâmbătă că a primit echivalentul a 90 de dolari pentru a lua parte la ceea ce ea credea a fi o emisiune de televiziune cu camera ascunsă.

Ce este VX

VX este o versiune mai letală a gazului sarin, inodor și foarte toxic. Agenții neurotoxici stimulează excesiv glandele și mușchii, atacând respirația. Potrivit lui Subramaniam, cauzele morții sunt acum "mai mult sau mai puțin confirmate".

Aeroportul din Kuala Lumpur, declarat sigur

După cum era şi firesc, autoritățile din Malaezia au făcut o declaraţie publică în care anunţau că terminalul aeroportului din Kuala Lumpur unde a fost asasinat fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, cu un agent neurotoxic, a fost decontaminat şi că este absolut sigur, relatează BBC News online. Mai multe echipe de specialiști au cercetat amănunțit toată noaptea de sâmbătă spre duminică terminalul respectiv. "Ca urmare a operațiunii de cercetare putem confirma următoarele: în primul rând, nu au fost găsite niciun fel de substanțe toxice în (terminalul) KLIA2. (…) KLIA2 este declarat zonă sigură", a anunțat Abdul Samah Mat, oficialul din cadrul poliției care conduce ancheta în acest caz.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2193 secunde