Mladic, condamnat pe viață în 10 capete de acuzare. Genocidul, unul dintre ele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie istorică

Mladic, condamnat pe viață în 10 capete de acuzare. Genocidul, unul dintre ele

Externe 22 Noiembrie 2017 / 15:22 620 accesări
Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul din Balcani”, a avut o izbucnire nervoasă la aflarea verdictului

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul din Balcani”, a avut o izbucnire nervoasă la aflarea verdictului

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul din Balcani”, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității, relatează agențiile internaționale de presă.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.

Cu puțin timp înainte de anunțarea verdictului, Ratko Mladic a fost evacuat din sala de audieri a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat și le-a strigat judecătorilor că mint. Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladic după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe ședința din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. „Ei mint. Dumneavoastră mințiți. Nu mă simt bine”, a strigat Mladic. Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric. Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofițeri bosniaci sârbi, alți doi fiind condamnați pentru ajutor și complicitate. Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY își va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de așa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaționale (MICT).

Taguri articol


12