Moartea scriitorului Elie Wiesel, „o mare pierdere pentru întreaga omenire“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moartea scriitorului Elie Wiesel, „o mare pierdere pentru întreaga omenire“

Cultură 03 Iulie 2016 / 16:23 621 accesări

Trecerea în eternitate a scriitorului şi activistului politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este deplânsă în întreaga lume, tristul anunț regăsindu-se pe fluxul marilor agenții de presă internaționale. Scriitorul, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet, a încetat din viață sâmbătă, 2 iulie, la locuința sa din Manhattan, la vârsta de 87 de ani. Și-a pus semnătura pe 57 de volume, majoritatea în limbile franceză şi engleză, dar cea mai cunoscută este „Night”, o carte de memorii bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.

În 1986 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, pentru „activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane”.

A FOST „UNUL DINTRE EROII POPORULUI EVREU, UN ADEVĂRAT URIAŞ ÎN ISTORIA OMENIRII”

„În întunericul Holocaustului, în care surorile şi fraţii noştri au fost ucişi - şase milioane -, Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor”, a spus premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Acesta a mai menționat că Elie Wiesel „a reuşit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii şi răului, printr-o personalitate extraordinară şi cărţi fascinante”. „Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii”, a spus și preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

De asemenea, fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat moartea lui Wiesel drept „o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire”. La rândul său, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald S. Lauder, a spus: „Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă”.

„MODEL DE VERTICALITATE UMANĂ”

„Neobosit militant pentru libertate şi drepturile omului, pentru respectul şi afirmarea celuilalt, pentru înţelegere şi dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, rămâne un model de verticalitate umană şi un reper pentru activitatea institutului. Sincere condoleanţe familiei îndoliate”, au transmis membrii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.

„O SURSĂ DE INSPIRAȚIE MORALĂ”

La rândul său, șeful statului român, Klaus Iohannis, a mărturisit: „Am primit cu profundă tristețe vestea morții lui Elie Wiesel, supraviețuitor al ororilor Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalitățile cele mai influente care și-au folosit din plin această forță pentru a propovădui virtuțile toleranței și ale libertății, Elie Wiesel va rămâne în conștiința umanității ca un mare spirit care s-a opus tiraniei și a militat neobosit pentru cauza celor defavorizați. România, țara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecție de viață pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspirație morală”.

„UN MESAGER AL UMANITĂȚII”

Și premierul Dacian Cioloş și-a exprimat regretul într-un mesaj transmis de Biroul de presă al Guvernului: „Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz și al ororilor Holocaustului, și-a distilat suferința în iubire față de semeni. A fost un mesager al umanității, o voce neobosită împotriva violenței, opresiunii și rasismului. Viața și scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii și demnității umane, manifeste ale credinței lui Elie Wiesel că forțele binelui și ale libertății pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în pace”.

Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei „Algemeiner Journal“ şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston, precum și președintele Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România.

Citește și:

Scriitorul de origine română Elie Wiesel a decedat la vârsta de 87 de ani



12