Modernizarea Armatei Române: transportoare blindate americane, fabricate la noi în țară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Modernizarea Armatei Române: transportoare blindate americane, fabricate la noi în țară
Eveniment 27 Octombrie 2017 / 10:33 1390 accesări 0 comentarii

Guvernul a stabilit detaliile programului de înzestrare a Armatei Române cu transportoare blindate 8x8. Vor fi cumpărate transportoare Piranha de la compania americană General Dynamics. Primele 30 vor fi fabricate pe liniile de producţie ale companiei americane, iar restul în România. Nota de plată este de 895 de milioane de euro, fără TVA.

Plata pentru achiziţia celor 227 de transportore blindate Piranha se va face, eşalonat, în perioada 2017-2021, potrivit documentelor guvernamentale consultate de ECONOMICA.NET. În total, 895 de milioane de euro. Este vorba despre un contract cadru, derulat în mai multe etape.

“Un prim contract subsecvent la acordul-cadru ce se încheie între Ministerul Apărării Naţionale şi General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH vizează achiziţia a 94 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, dintre care 30 de bucăţi să fie furnizate în regim de urgenţă în maximum 18 luni de la data semnării primului contract subsecvent”, se arată în documentele Ministerului Apărării.

Primele 30 de transportoare vor fi fabricate în afara ţării, dar spoecialiştii români vor avea acces în fabrica producătorului american, pentru a căpăta experienţa producerii ulterioare în România, în condiţiile în care a fost deja semnat un acord pentru integrarea producţiei la Uzina Mecanică Bucureşti între Guvern şi firma americană.

“Primele 30 vehicule vor fi produse şi livrate de pe linia de producţie a GDELS, în scopul instruirii „la locul de muncă” a angajaţilor Filialei Uzina Mecanică Bucureşti S.A.”, se arată în document.

Ulterior, cele 197 de transportoare vor fi fabricate la noi în ţară, potrivit angajamentelor dintre Guvernul României şi General Dynamics, şi tot aici vor fi şi reparate, atâta timp cât se vor afla în dotarea Armatei Române. În acest scop, va fi creat în România şi un centru de mentananţă.

Iată ce scrie în documentul Ministerului Apărării:

“satisfacerea şi protejarea interesului esenţial de securitate de către operatorul economic:

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind integrarea şi producerea în România a 197 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, precum şi fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică, aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori.

îndeplinirea de către operatorul economic a obligaţiilor de securitate a aprovizionării:

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind executarea lucrărilor de mentenanţă a transportoarelor pe durata ciclului de viaţă a acestora, pe teritoriul naţional;

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind:

- realizarea transferului tehnologic către un viitor centru de mentenanţă constituit în România/operator economic de producţie din România, pentru fabricarea, dotarea şi mentenanţa transportoarelor pe durata ciclului de viaţă;

- modernizare/upgrade pentru produsele TBT 8x8 PIRANHA IIIC aflate în dotarea forţelor armate române”.Pagina a fost generata in 0.1998 secunde