Moment aniversar pentru Clubul Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moment aniversar pentru Clubul Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”
Sport 24 Ianuarie 2020 / 09:18 340 accesări 0 comentarii

Sursa foto: Facebook Clubul Sportiv Marea Neagră

Sursa foto: Facebook Clubul Sportiv Marea Neagră

În urmă cu 30 de ani, la 24 ianuarie 1990, la Casa Tineretului din Mangalia s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”. La această adunare au participat sportivii antrenaţi de un grup de practicanţi de arte marţiale, condus de Vasile Ovidiu Ploşniţă, Florin Iordănoaia, Sever Sîngeorsanu şi Daniel Ogrinjea.

Gruparea de practicanţi ai artelor marţiale s-a format în anul 1983, odată cu sosirea la Mangalia, în urma terminării facultăţii, a lui P Vasile Ovidiu loşniţă, ofiţer inginer în Marina Militară. Alături de acesta s-au aflat şi s-au antrenat Anca Vlădescu (Maximenco), Adriana Fechete, Adrian Ogrinjea, Emil Ogrinjea, Daniel Ogrinjea, Sever Sîngeorsanu şi mulţi alţii. La grupare au mai aderat Vasile Tusluc, în 1987, şi Florin Iordănoaia, în 1988. Antrenamentele s-au desfăşurat în sala de gimnastică de la Casa Tineretului din Mangalia, la sala de sport de la o unitate militară de pregătire a personalului, la Liceul Industrial nr. 1 („Ion Bănescu” în prezent) şi pe insula din portul Mangalia.

La 20 ianuarie 1990, la Bucureşti s-a înfiinţat Federaţia Română de Arte Marţiale. La şedinţa de constituire au participat Vasile Ovidiu Ploşniţă şi Florin Iordănoaia, ca membrii fondatori. La patru zile după această şedinţă, la 24 ianuarie 1990, s-a organizat şedinţa de înfiinţare a unui club sportiv. La adunare, alături de cei patru iniţiatori, au participat Irinia Todaşcă, directorul Casei Tineretului Mangalia, Alexandru Dumitru Radu, preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Mangalia, Doru Cioată, membru al C.F.S.N. Mangalia, sportivii şi părinţii celor care se antrenau în acel moment. În funcţiile de conducere au fost aleşi: Vasile Ovidiu Ploşniţă - preşedinte, Florin Iordănoaia - vicepreşedinte, Sever Sîngeorsanu - secretar general, Daniel Ogrinjea - secretar adjunct şi Constantin Catană - medic. După şedinţa de constituire au fost depuse documentele la federaţie şi timp de un an clubul a funcţionat ca filială a federaţiei.

În luna septembrie 1990, Florin Iordănoaia s-a separat de cei trei colegi instructori şi a format alte grupe de sportivi, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti. În luna aprilie 1991 s-a organizat o nouă Adunare Generală pentru înfiinţarea Ligii de Arte Marţiale „Marea Neagră”, care în luna mai 1991, a obţinut personalitatea juridică, având sediul în Mangalia. La înfiinţare, LAM „Marea Neagră”, a avut trei filiale, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti, cu două secţii: Karate şi Wushu Kung-Fu, în cadrul fiecărei filiale.

În anul 2000, conform prevederilor noii legi a sportului, LAM „Marea Neagră” s-a reorganizat şi s-a transformat în Clubul Sportiv „Marea Neagră”, cu sediul juridic în Constanţa. Pînă în anul 1997 clubul a fost afiliat la Federaţia Română de Arte Marţiale, iar din 1998, secţia de Karate a fost afiliată la Federaţia Română de Karate (Modern). Din anul 2004, secţia de Wushu Kung-Fu a fost retrasă de la F.R.A.M., iar în 2012, secţia de KungFu, a fost afiliată la Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact.Pagina a fost generata in 0.208 secunde