Mormântul lui Iosif de la Nablus, incendiat de palestinieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ce lume trăim?!

Mormântul lui Iosif de la Nablus, incendiat de palestinieni

Externe 16 Octombrie 2015 / 14:18 847 accesări

Protestatari palestinieni au incendiat, vineri, mormântul lui Iosif, un loc sfânt evreiesc, la Nablus, în nordul Cisiordaniei ocupate, într-un context extrem de tensionat cu Israelul. Pompieri au stins focul, însă mormântul a fost grav avariat. Incidentul a avut loc la doar câteva ore după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a îndemnat conducerea palestiniană să oprească ceea ce a catalogat drept un val de atacuri.

Evrei au fost înjunghiaţi aproape zilnic, luna aceasta, de către palestinieni, iar violenţele dintre cele două tabere au intrat într-o spirală ascendentă. Şapte israelieni au fost ucişi, iar alte câteva zeci răniţi, în urma unor înjunghieri şi tiruri. Cel puţin 30 de palestinieni, inclusiv mai mulţi presupuşi atacatori, au fost ucişi în contextul acestor tulburări tot mai violente. Intensificarea violenţelor a început luna trecută, când tensiunile într-o zonă sacră din Ierusalim, venerată atât de evrei, cât şi de musulmani, s-au extins în urma zvonuri potrivit cărora Israelul plănuia să relaxeze reglementări mai vechi şi să consolideze drepturile evreilor în complex. Israelul a negat în mai multe rânduri aceste acuzaţii.

În timpul incidentelor de vineri de la Nablus, zeci de protestatari palestinieni au luat cu asalt zona în care se află mormântul lui Iosif şi au aruncat spre el cocteiluri Molotov. Poliţia palestiniană a dispersat mulţimea, iar pompierii au stins focul înainte ca forţele israeliene de securitate să ajungă la faţa locului. Un purtător de cuvânt militar israelian, locotenent-colonelul Peter Lerner, a denunţat atacul drept ”o încălcare flagrantă a valorii de bază a libertăţii de cult”, anunțând că ”Israelul îi va aduce pe autori în faţa justiţiei şi va restaura lăcaşul”. Aceasta nu este prima dată când mormântul este vizat de protestatari furioşi. Ei au încercat să-l incendieze anul trecut şi aproape că l-au distrus în 2000, după ce gardieni israelieni s-au retras în urma unor confruntări. Incidentul are loc, de asemenea, în contextul unei vaste operaţiuni de securitate prin care Israelul încearcă să oprească atacurile unor palestinieni asupra unor cetăţeni israelieni. Israelienii au ridicat baraje rutiere în zone palestiniene din Ierusalimul de Est, de unde ar proveni mulţi dintre presupuşii atacatori, iar sute de militari suplimentari urmează să fie mobilizaţi pe străzi, duminică.

Cu câteva ore înainte de incidentul de la Nablus, Netanyahu l-a îndemnat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, să oprească ceea ce a denunţat drept o incitare la violenţă. Abbas a declarat, la rândul său, că ”ocupaţia şi agresiunea israeliană în teritoriile palestiniene sunt cauza acestor tulburări”. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă, pentru a discuta despre această spirală a violenţelor. Secretarul american de stat, John Kerry, a anunţat că plănuieşte să efectueze o vizită în regiune, în zilele următoare. O reuniune ar putea avea loc în Iordania, la care ar putea să participe liderii israelian şi palestinian.

Citește și:

Palestinienii cer ONU o forţă de protecţie

ONU condamnă ”actele de terorism din Israel și Palestina”

Atacuri sângeroase în Israel

Optsprezece persoane rănite într-un atac, într-un autobuz, la Ierusalim

Poliţist israelian înjunghiat de un musulman

Noi violențe israeliano-palestiniene

Taguri articol


12