Moșii de vară. Rusaliile. Spectacol religios cu actori cunoscuți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moșii de vară. Rusaliile. Spectacol religios cu actori cunoscuți

Religie 13 Iunie 2019 / 18:48 3696 accesări

Sâmbătă, 15 iunie, în Biserica Ortodoxă sunt Moșii de vară. În ajunul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară. Biserica se roagă pentru cei răposați ca și aceștia să se bucure de darurile Duhului Sfânt a cărui Pogorâre este prăznuită la 50 de zile de la Înviere. Practica pomenirii în această sâmbătă este veche, fiind generalizată în secolul al VIII-lea.

Începând cu ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica „Sfânta Treime" din localitatea Culmea Nord (zona Nazarcea).

Duminică, 16 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh

Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Conform Noului Testament, cartea Faptele Apostolilor, cap. II, aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească. Sf. Apostol Petru, cel mai în vârstă, a ţinut prima predică oamenilor adunaţi în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceștia au crezut și au primit Botezul, fiind „ca la trei mii de suflete" (Faptele Apostolilor II, 41). Astfel, sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii creștine.

Pogorârea SfântuluiDuheste prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintescSfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Sf. Epifanie și scriitorii bisericești, Tertulian și Origen.

Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Nectarie" din Constanța, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc" ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.

Laora 12.30, ierarhul Tomisului îi va premia pe cei aproximativ 50 de elevi din clasele V-XII, care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de Religie Ortodoxă, etapele județeană și națională. Totodată vor fi premiați și elevii care s-au remarcat la concursul „România în sărbătoare".

Spectacolul „Brâncovenii", o nouă piesă de teatru religios la Constanța

Miercuri, 19 iunie 2019,de laora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța va avea loc spectacolul „Brâncoveni".

Piesa de teatru religios le propune constănțenilor o perspectivă subiectivă a Mariei Brâncoveanu, aflată în ultima parte a vieții ei la mănăstirea Surpatele, dar şi asupra momentelor principale ale martiriului soțului și fiilor ei. Spectacolul deschide o pagină de istorie care scoate în evidență și portretul de excepție al Sfântului Antim Ivireanul. Realizatorii spectacolului abordează o viziune umană, emoţională, prin care vor să transmită speranță, să aducă întărire în necazuri, dar și în credință, într-o perioadă aflată într-o vădită criză a valorilor, a idealurilor.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Constantin Codrescu, Ana Calciu, Tomi Cristin, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Mircea Constantinescu, Tiberiu Păun, Bogdan lacob, Dana Rusu și Alexandru lonescu. Textul piesei aparține părintelui Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la parohia „Sfântul Pantelimon" - Foişorul de Foc din Bucureşti. Regia este semnată de Ivona Boitan, iar decorul şi costumele de Ileana Zirra.

Spectacolul prezintă ceea ce etnograful Ernest Bernea considera a fi „culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români" întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Evenimentul este organizat de către Compania Teatrală „Zona", Arhiepiscopia Tomisului, mănăstirea Dervent, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și parohia „Sfântul Pantelimon" din București și este dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română. Coproducători ai evenimentului sunt Protoieria Sector II şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi, Filiala Sector II. Intrarea este liberă!



12