Mulți constănțeni, cu accidente vasculare cerebrale! Ce spun medicii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ultima perioadă

Mulți constănțeni, cu accidente vasculare cerebrale! Ce spun medicii?

Sănătate 14 Februarie 2017 / 16:33 10888 accesări
Șeful Clinicii de Neurologie, conf. univ. dr. Anca Hâncu: ”În special noaptea volumul de muncă este imens, sunt multe cazuri. Este o presiune mare”

Șeful Clinicii de Neurologie, conf. univ. dr. Anca Hâncu: ”În special noaptea volumul de muncă este imens, sunt multe cazuri. Este o presiune mare”

Medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța au raportat, în ultimele zile, un număr mare de pacienți cu accidente vasculare cerebrale. ”Numai în ultimele zile, 44 de persoane care au fost aduse la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) au fost internate la Secția de Neurologie. De la începutul lunii și până în prezent, au fost internați 125 de pacienți. Aproximativ 80% dintre aceștia au ajuns la spital după ce au suferit un accident vascular cerebral. Cei mai mulți dintre pacienți au peste 50 de ani”, se arată într-o informare a SCJU. Specialiștii spun că, în perioada de iarnă grea, pacienții nu au avut acces ușor la spital, așa că au amânat deplasarea. ”Într-adevăr, avem un număr mare de bolnavi. În special noaptea volumul de muncă este imens, sunt multe cazuri. Este o presiune mare. Facem eforturi ca totul să fie bine, să nu fie probleme”, a declarat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii de Neurologie, conf. univ. dr. Anca Hâncu. Totodată, medicul-șef a subliniat că secția este foarte aglomerată, în condițiile în care sunt 75 de paturi. ”Am reușit să mai externăm, sunt și spitalizări de zi, dar este foarte aglomerat. Din păcate, nu avem ce face”, a adăugat medicul-șef.

FACTORI DE RISC Conf. univ. dr. Hâncu a explicat că factorii de risc pentru declanșarea accidentelor vasculare cerebrale sunt cei cunoscuți. De exemplu, tensiunea arterială crescută este al doilea factor de risc ca importanță după vârstă. Apoi, pot fi: diabetul zaharat; nivelul crescut de colesterol din sânge; afecțiuni ale arterelor coronare; alte afecțiuni cardiace; fumatul, inclusiv fumatul pasiv; lipsa activității fizice, obezitatea, consumul crescut de alcool etc. ”În unele cazuri ține foarte mult și de educația medicală, de cea pe care o primim atât în familie, cât și de la medicul de familie. Este adevărat că și medicul de familie are foarte multe sarcini”, a adăugat medicul-șef.

ÎN 24 DE ORE, 345 DE PACIENȚI - 115 SPITALIZAȚI! Potrivit informării SCJU, în doar 24 de ore s-au prezentat în Unitatea de Primire a Urgențelor 345 de pacienți, dintre care 115 au fost spitalizați. ”15 pacienți au fost aduși la Camera de Resuscitare. 158 s-au prezentat la Interne, iar la Pediatrie au fost aduși 74 de copii, dintre care 35 au fost internați, iar 4 au fost preluați de medicii de la Secția de Terapie Intensivă”, potrivit SCJU.



12