Muzeul de Artă Populară, restaurat după aproape 30 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un pas înainte

Muzeul de Artă Populară, restaurat după aproape 30 de ani

Cultură 16 Martie 2017 / 15:56 2187 accesări

Clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Populară a fost construită în 1896

Clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Populară a fost construită în 1896

Muzeul de Artă Populară are, anual, între 30.000 și 40.000 de vizitatori

Muzeul de Artă Populară are, anual, între 30.000 și 40.000 de vizitatori

Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Constanței, cel în care se află Muzeul de Artă Populară, are nevoie de o reabilitare serioasă. Nici nu e de mirare, din moment ce ultimele lucrări de renovare au avut loc în urmă cu aproape 30 de ani. Însă restaurarea nu se poate face după ureche, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un monument istoric și iconic al orașului. Primăria Constanța intenționează să obțină fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, dar pentru a putea întocmi un proiect în acest sens are nevoie de avize, acorduri, studii și... alte documente. Primii pași au fost făcuți.

Deși adăpostește comori inestimabile care spun milioane de povești despre originea noastră și cultura românească, Muzeul de Artă Populară din Constanța nu este în cea mai bună stare. Timpul trece nemilos peste bătrâna clădire de pe bulevardul Tomis nr. 32, aflată chiar în apropierea statuii Lupoaicei. Imobilul, construit în 1896, se degradează pe zi ce trece. Nici nu e de mirare, din moment ce ultima restaurare a monumentului istoric, în care au funcționat, acum mai mult de 100 de ani, chiar Primăria Constanța și Poșta orașului, a avut loc în urmă cu 27 de ani. Fațada clădirii-tezaur proiectate în stil Neoromânesc (ce reunește elemente arhitecturale tradiționale, multe dintre ele prezente și în lăcașurile de cult) prezintă numeroase crăpături și fisuri, iar tencuiala s-a degradat pe porțiuni largi. Cu pași mici, dar siguri, se fac demersuri pentru restaurarea muzeului. Până acum, au fost realizate expertizele tehnice și documentația tehnico-economică. Următorul pas este elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, ce cuprinde atât actele de urbanism, cât și un studiu istoric, un studiu topografic și un documentar fotografic. În acest sens, Primăria Constanța a lansat un anunț de consultare a pieței, prin care solicită oferte de preț pentru întocmirea acestui tip de documentație. Agenții economici specializați pot trimite ofertele la adresa de e-mail programe@primaria-constanta.ro, până la 20 martie, la ora 16.00. După elaborarea acestor documente, autoritățile vor putea începe procedurile propriu-zise pentru desemnarea firmei care să se ocupe de restaurare.

CLĂDIRE-TEZAUR, PE CALE DE DISPARIȚIE

Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Populară a fost construită în 1896, fiind proiectată în stil Neoromânesc, ce se distinge prin elemente de tradiție, folosite în special la edificiile de cult. În trecut, imobilul a funcționat ca sediu pentru Primăria Constanța și pentru Poșta veche. Din 1970, clădirea-monument din bulevardul Tomis nr. 32 (vizavi de statuia Lupoaicei) adăpostește Muzeul de Artă Populară Constanța. „Fațada muzeului prezintă numeroase crăpături și fisuri, alternând brâie de carămidă și tencuială pătate și degradate pe anumite porțiuni, din cauza intemperiilor. Sistemele de preluare și descărcare la teren a apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), iar instalațiile electrice și sanitare sunt vechi. Clădirea-anexă datează din anul 1954, fiind construită din cărămidă și beton, fără lift, fiind într-un stadiu avansat de degradare. Aceasta are funcțiunea de laborator de restaurare, depozite și ateliere de lucru ale muzeului. Numărul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30.000 - 40.000, în cadrul muzeului fiind organizate periodic evenimente culturale de importanță națională, expoziții, simpozioane. Stadiul actual al imobilelor, locația și tipul infrastructurii culturale au impact nu numai asupra accesului, ci și asupra calității acestora. De aceea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural sunt importante atât pentru stimularea interesului public privind tradiția culturală, precum și pentru dezvoltarea turismului cultural, ducând implicit la creșterea numărului de vizitatori”, se arată într-un document al Primăriei Constanța, privitor la starea Muzeului de Artă Populară.



12