NASA are planuri MARI: o sondă mai aproape de Soare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NASA are planuri MARI: o sondă mai aproape de Soare

Ştiință 23 Iulie 2018 / 16:22 1442 accesări

NASA se pregăteşte să trimită o sondă mai aproape de Soare decât a ajuns oricare altă navă spaţială de până acum, aceasta urmând să suporte o căldură năucitoare în timp ce va studia coroana solară care dă naştere vântului solar, relatează Reuters.

Sonda Solară Parker, o nava spaţială robotică de mărimea unui automobil mic, urmează să fie lansată pe 6 august, de la baza americană Cape Canaveral din Florida, pentru o misiune de şapte ani. Sonda va zbura în coroana solară la o distanţă de 3,8 milioane de mile (6,1 milioane kilometri) faţă de suprafaţa Soarelui, de şapte ori mai aproape de aceasta faţă de oricare altă navă spaţială. ”Este un obiectiv ambiţios să trimiţi o sondă acolo unde nu ai mai fost. Să trimiţi una în condiţii atât de dificile este şi mai ambiţios”, a declarat Nicola Fox, cercetător de proiect la Laboratorul pentru Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, scrie News.ro.

Misiunea la cea mai apropiată distanţă de Soare de până acum a fost a unei sonde numită Helios 2, care în 1976 s-a apropiat de astru la 27 de milioane de mile (43 milioane kilometri). Distanţa medie dintre Soare şi Pământ este de 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri). Coroana Soarelui provoacă vântul solar, un flux continuu de particule încărcare care pătrund în sistemul solar. Vânturile solare impredictibile perturbă câmpul magnetic al Pământului, putând provoca haos în sistemul de comunicaţii.

NASA speră ca descoperirile să permită cercetătorilor să estimeze modificările de mediu de pe Pământ.

Proiectul, a cărui valoare este estimată la 1,5 miliarde de dolari, este prima misiune importantă a NASA în cadrul programului Living With a Star.

Sonda poartă numele astrofizicialului Eugene Newman Parker şi trebuie să reziste unor condiţii dificile de căldură şi radiaţii. Nava a fost dotată cu un scut contra căldurii, care va menţine temperatura instrumentelor la 85 de grade Fahrenheit (29 grade Celsius), chiar dacă sonda va fi supusă unor temperaturi de aproape 2.500 de grade Fahrenheit (1.370 de grade Celsius).

Taguri articol


12