NATO denunţă atitudinea agresivă a Rusiei şi vrea dialog

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO denunţă atitudinea agresivă a Rusiei şi vrea dialog

Externe 22 Noiembrie 2016 / 17:13 349 accesări

Alianţa Nord-Atlantică și-a exprimat preocuparea privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunţând o atitudine agresivă şi lansând un apel la dialog, pentru reducerea tensiunilor. ”Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile bilaterale”, a transmis Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat remis agenţiei The Associated Press. ”Este necesară mai multă transparenţă în privinţa activităţilor militare, pentru evitarea incidentelor şi a riscurilor apariţiei unor neînţelegeri”, precizează NATO.

Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 și rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu ţări NATO precum Polonia şi Lituania. Există informaţii că Rusia ar instala şi baterii de rachete Bastian în Kaliningrad. Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a ameninţat cu măsuri simetrice. Luni, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat că ”țări membre NATO au fost supuse presiunilor SUA, pentru a accepta sisteme antibalistice”. Liderul de la Kremlin a amenințat cu măsuri similare, afirmând că NATO creează ameninţări externe, pentru a impune reguli ţărilor membre. ”Nu înţeleg logica partenerilor noştri. Uneori pare că încearcă să instituie disciplina în Alianţa Nord-Atlantică, pentru a obliga ţările membre să se conformeze. De aceea, au nevoie de un inamic extern. În pofida tuturor îngrijorărilor stârnite de Iran, se pare că această ţară nu se ridică la nivelul rolului de inamic extern. Atunci când o ţară aderă la NATO, îi este imposibil să opună rezistenţă unui lider NATO precum SUA, care ar putea impune găzduirea unor sisteme de genul celui antirachetă, a unor noi baze militare sau a unor sisteme de atac. Iar Rusia ce ar trebui să facă!? Suntem forţaţi să luăm contramăsuri, adică să îndreptăm sistemele noastre de rachete spre instalaţiile pe care le considerăm ameninţări. Situaţia devine tensionată”, a afirmat liderul rus. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia va trebui să neutralizeze toate ameninţările la adresa securităţii, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.12
Pagina a fost generata in 0.4729 secunde