NATO instruieşte irakienii în domeniul anti-explozibililor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO instruieşte irakienii în domeniul anti-explozibililor

Externe 05 Februarie 2017 / 15:34 310 accesări

NATO a anunțat duminică lansarea unui program de instruire în Irak a forțelor de securitate locale pentru a putea face față „dispozitivelor explozive improvizate” folosite de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), transmite AFP. "Circa 30 de soldați participă la prima sesiune de cinci săptămâni", a precizat NATO într-un comunicat, adăugând că țările Alianței Nord-Atlantice furnizează echipamente de protecție soldaților irakieni în cadrul programului de instruire.

Acest nou program se va derula "în paralel cu instruirile conduse de NATO în Irak în privința cooperării civilo-militare", a precizat organizația, reamintind că țările Alianței au acceptat, în cadrul Summitului de la Varșovia din iulie 2016, să extindă pe teritoriul irakian chiar programe de pregătire organizate până acum în Iordania. Acest tip de programe contribuie la "întărirea capacității țării de a combate Statul Islamic și a de a-și asigura propria securitate", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat în comunicat. "Cea mai bună armă pe care o avem în lupta împotriva terorismului este de a instrui forțele locale", a adăugat el, estimând că "o armată irakiană mai eficientă înseamnă un Irak mai sigur și un Orient Mijlociu mai stabil".

Rolul NATO în regiune include din octombrie un sprijin al avioanelor sale de supraveghere Awacs pentru coaliția internațională împotriva Statului Islamic. Aceste avioane dotate cu radare puternice se numără printre puținele echipamente pe care NATO le are direct la dispoziția sa, în contextul în care marea parte a materialului militar al Alianței este în proprietatea statelor membre.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1584 secunde